Polovica kućanstava u Hrvatskoj jedva spaja kraj s krajem

Foto: Ilustracija

Rezultati  novog vala istraživanja  GfK barometra potvrđuju da su kućanstva u Hrvatskoj u nezavidnom položaju  i dalje se  ne nadaju boljem životu.

Oko 6 posto  kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana.  Zatim, 42 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. Ali, za oko 51%  kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još je lošije nego prije godinu dana.

U slijedećih godinu dana oko 12 posto kućanstava  se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 43 posto  kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali  čak 42% kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

Lošije financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u Slavoniji (55%) te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva  do 3.500 kuna (65%).

Suprotno, najmanje je takvih u Istri s Primorjem (39%) i u Dalmaciji (43%), te kod kućanstava s primanjima preko 11.000 kuma (33%).

U Hrvatskoj su buduće - lošije - financijsko stanje  (u slijedećih godinu dana) najviše istaknuli u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji  (oko 50%) kao i ispitanici s prihodom kućanstva do 3.500 kuna mjesečno (između 50 i 57%), a najmanje u Istri s Primorjem (33%) te Dalmaciji (36%) kao i tamo gdje mjesečni prihodi kućanstva prelaze 11.000 kuna (33%). 

U Hrvatskoj gotovo svi građani očekuju rast cijena. Istraživanje i dalje pokazuje nizak stupanj spremnosti na kupnju – bez veće  potrošnje za trajna dobra. 

Polovina kućanstva jedva spajaju kraj s krajem, prvenstveno u Slavoniji (61%), a  najmanje  u Zagrebu (35%). No, u Zagrebu  je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (oko 17%) ili se moraju dodatno zaduživati (11%).

Da u ovoj godini uopće neće moći štedjeti istakli su najviše ispitanici u  Slavoniji (oko  74%). Suprotno, najviše će moći štedjeti u Dalmaciji (21%) i Zagrebu (16%). Loše gospodarsko stanje u narednih godinu dana najviše ističu u Slavoniji (75%). (ps)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox