Ponedjeljak rezerviran za najstariji plivački maraton na Jadranu

Polovica kolovoza se u Crikvenici već više od stotinu godina obilježava na poseban način. Spaja se tradicija, sport, pozitivno natjecateljsko ozračje, more i dva mjesta - Crikvenica i Šilo. Naime, ovdje se još od početka prošloga stoljeća pliva najstariji maraton na Jadranu.

Riječ je o tradicionalnom Plivačkom maratonu Šilo - Crikvenica, koji će se u ponedjeljak, 15. kolovoza 2016., održati čak 106. put. Priča o ovome maratonu seže u davnu 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu u preplivavanju od Šila do Crikvenice. Stoljetni je maraton od početnog avanturističkog pothvata skromnih razmjera izrastao u jedinstvenu i vrijednu sportsku manifestaciju, koja je izazov i rekreativcima i vrhunskim sportašima.

Maraton se tradicionalno pliva 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Boduje se za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja. Za sudjelovanje se godinama prijavljuju vrsni natjecatelji, uglavnom plivači poznatih hrvatskih klubova te brojni plivači - gosti iz stranih zemalja. Posljednjih je petnaestak godina broj plivača naglo porastao na više od 300. Ove se godine na maraton prijavilo rekordnih 415 sudionika, a dolaze iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Poljske i Slovačke.

Najstariji natjecatelj rođen je 1936., a najmlađi 2008. godine. Zanimljivo je i to da će sudjelovati jedna obitelj i čak tri para blizanaca.

Dužina plivačke staze iznosi 3500 m. Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice, na vanjskome zidu Gradskoga plivališta. Gledatelji u Šilu uživaju u prizoru dok plivači istovremeno skaču s rive i u moru se pripremaju za start, a ništa manje uzbudljivo nije ni na cilju, dok se iščekuju i redom pojavljuju natjecatelji.

Maraton se boduje za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, a za vrijeme natjecanja se primjenjuju njihova pravila, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Završetak natjecanja je u 11:30, kada vrhovni sudac označava kraj maratona.

Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju odvojeno, i to po sljedećim kategorijama:

1. APSOLUTNA KATEGORIJA (muški)

2. APSOLUTNA KATEGORIJA (žene)

3. Kategorija do 15 godina (muški)

4. Kategorija do 15 godina (žene)

5. Kategorija od 16 do 19 godina (muški)

6. Kategorija od 16 do 19 godina (žene)

7. Kategorija od 20 do 29 godina (muški)

8. Kategorija od 20 do 29 godina (žene)

9. Kategorija od 30 do 39 godina (muški)

10. Kategorija od 30 do 39 godina (žene)

11. Kategorija od 40 do 49 godina (muški)

12. Kategorija od 40 do 49 godina (žene)

13. Kategorija od 50 do 59 godina (muški)

14. Kategorija od 50 do 59 godina (žene)

15. Kategorija od 60 i više godina (muški)

16. Kategorija od 60 i više godina (žene)

17. Najbolji plivač s prebivalištem na području Grada Crikvenice (muški)

18. Najbolja plivačica s prebivalištem na području Grada Crikvenice (žene)

Čamci u pratnji plivača oblikuju se u konvoj s lijeve i desne strane koridora u kojemu plivači plivaju. Stotine natjecatelja koji istovremeno osvajaju morsko plavetnilo, adrenalin i uzbuđenje, navijači na obali i moru i prekrasan krajolik - prizori su za pamćenje.

Najuspješniji natjecatelji bit će proglašeni nakon 12 sati na Gradskome plivalištu u Crikvenici.

Ne propustite najstariji plivački maraton na Jadranu, koji se već više od stoljeća tradicionalno pliva 15. kolovoza!

Bodrite svoje plivače i uživajte u sjajnoj sportskoj atmosferi u Crikvenici!

Organizator 106. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice.

Suorganizatori su Crikvenički plivački klub, PŠRD "Arbun" Crikvenica, ŠRK "Oslic" Selce, ŠRD "Lovrata" Dramalj, ŠRD "Tunera" Jadranovo, ŠRK "Čikavica" Šilo,  Jedriličarsko društvo "Val", KPA "Crikvenica" i Udruga umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce".

Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Županijska lučka uprava Crikvenica, Hostel "Karlovac", "Eko - Murvica" d.o.o.  

(PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox