Popijač: Unatoč krizi Vlada je uštedjela milijardu kuna

Predstavljajući izborni program Hrvatske demokratske zajednice u Križevcima, koordinator HDZ-a u 2. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore i ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da će se potezi nove HDZ-ove vlade ocrtavati najprije u fiskalnoj politici, financijama i porezima kojima se uređuju odnosi u gospodarstvu.

Potrebna nam je konkurentna Hrvatska i mjere koje će se temeljiti na štednji u javnoj potrošnji, na povećanju zaposlenosti i zapošljivosti hrvatskih građana, rekao je, istaknuvši i kako je vlada Jadranke Kosor u jeku gospodarske krize uspjela redovno isplaćivati mirovine i plaće zaposlenicima u javnom sektoru te joj je povrh svega uspjelo za milijardu kuna smanjiti troškove.

Tada je poduzeto niz mjera za oporavak gospodarstva koje su sada temelj bržeg gospodarskog rasta i koje bi do 2013. godine trebale dovesti do smanjenja državnog deficita na svega 2,2 posto, istaknuo je.

Podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a

Rekao je da je predviđeno podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a. Taj će prag iznositi 170 tisuća kuna, a za male i srednje poduzetnike, koji ostvaruju prihod do 2,5 milijuna kuna, omogućit ćemo da PDV plaćaju tek po naplaćenoj realizaciji, rekao je Popijač. U segmentu zapošljavanja i troška rada, posebice prema mladim ljudima koji prvi put ulaze u svijet rada, nova HDZ-ova vlada planira oslobađanje od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i prepolovljavanje doprinosa za mirovinsko osiguranje tijekom prvih 18 mjeseci, rekao je. Planiramo također povećati neoporezivi dio dohotka, što je, ističe Popijač, najizravniji način za povećanje neto plaće.

Laž je i zla namjera onih koji govore da je država dužna 40 milijarda eura - taj dug nije stvorio samo državni proračun, nego u njega spadaju i zaduženja banaka, građana i poduzeća, kazao je Popijač. Svi koji u svojim programima tvrde da neće zaduživati državu lažu, treba jasno kazati da ne postoji država koja se ne zadužuje, rekao je. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox