Popisivači nemaju ni ugovor o radu ni ugovor o djelu. Rade li na crno?

Oko 15 tisuća građana koji su angažirani na Popisu stanovništva 2011. nije potpisalo nikakav ugovor o djelu, niti ugovor o radu, a osim toga im je potpuno nejasno koliki će novac dobiti kada posao završe, piše portal posao.hr.

 

U Državnom zavodu za statistiku su naveli kako poslovi popisivača imaju prirodu ugovora i djelu, a za sklapanje tih ugovora nije propisana obvezna pisana forma. Bez obzira što nema pisanog oblika, popisivači će na kraju dobiti naknadu, saznaje portal posao.hr.

Što se tiče naknada, kontrolori će dobiti fiksnu naknadu koja će biti određena prema trajanju njihova angažmana, dok će naknada popisivača ovisiti o broju jedinica, odnosno kućanstava i stanova koje isti popiše.

Stručnjak za radno pravo i odvjetnik Hrvoje Ladan smatra kako je moguće da se radi bez ugovora, ali da bi trebao postojati pisani trag jer nepostojanje istog otvara pitanja porezne problematike i netransparentnosti djelovanja Državnog zavoda za statistiku.

I bez obzira na nepostojanje ugovora o djelu ili radu, Hrvatski zavod za zapošljavanje briše popisivače iz evidencije.  (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox