Porast uzgoja maka u Afganistanu dok cijene rastu

Uzgoj maka u Afganistanu, koji znači život za pobunjenike u toj ratom poharanoj zemlji, u 2011. je značajno porastao, praćen rastom cijena i povećanjem kultiviranih površina, zaključak je izvješća koje su zajedno izradili Ujedinjeni narodi i afganistansko ministarstvo.

 

Površina tla na kojem se uzgaja mak u Afganistanu u ovoj je godini povećana za sedam posto, jer uzgajivači žele iskoristiti snažan porast cijena opijuma koji je uzrokovala nepoznata bolest biljaka prošle godine, stoji u izvješću Ureda UN za droge i kriminal (UNODC) i afganistanskog ministarstva za borbu protiv narkotika.

Tri pokrajine na sjeveru i istoku zemlje koje su bile proglašene područjima "bez maka" vratile su se proizvodnji te biljke, a povećanje proizvodnje zabilježeno je unatoč činjenici da je iskorijenjeno 65 posto više usjeva maka nego godinu dana prije i da je time bilo obuhvaćeno čak 18 pokrajina, sedam više nego 2010.

Voditelj UNODC-a u Afganistanu Jean-Luc Lemahieu procijenio je da bi pobunjenici od opijuma 2011. mogli zaraditi čak do 700 milijuna dolara. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox