Porazne brojke: Za jedno radno mjesto 549 molbi

U moru crnih brojki nedavno je isplivala još jedna koja kaže da po nezaposlenosti mladih zauzimamo neslavno drugo mjesto u Europi,  a uspjeli smo preteći čak i Grčku. Od Lijepe naše gora je jedino Španjolska, piše Večernji list.

Za mjesto poslovne tajnice u regionalnoj energetskoj agenciji stiglo je više stotina molbi, na oglas za posao regionalnog menadžera u  Atlantic grupi stiglo je 549 molbi, a prošle godine su za 147 natječaja dobili čak 6586 molbi.

Mladima se uglavnom nude poslovi u slabo plaćenom sektoru, ugostiteljstvu, turizmu, trgovini. Rijetka su zanimanja poput farmaceuta i liječnika gdje se mladi odmah zapošljavaju.  Brzom pronalasku posla može se nadati  tek svaki drugi nezaposleni s diplomom, dok se kod srednje škola brzina pronalaska posla spušta na 30 posto u razdoblju od šest mjeseci od prijave.

Poslodavci traže osobe s iskustvom, ali istodobno ne žele uložiti u mlade da steknu to prvo iskustvo. Mladi često mjesecima rade na crno prije nego ih poslodavac prijavi. Dipl. inž. građevine , 27-godišnja Splićanka kaže da već tri godine pokušava naći posao u struci, a u jednoj građevinskoj tvrtki ponudili su joj zaposlenje za 1500 kuna plaće. Slično iskustvo ima i 27-godišnja viša ekonomistica za računovodstvo i financije iz Bjelovara koja je u devet godina traženja posla skupila tek dvije godine radnog staža. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 13. srpnja 2011.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox