Posljednji broj News of the World izlazi u 5 milijuna primjeraka

Za posljednji broj koji će izaći u nedjelju list News of the World udvostručuje tiražu na pet milijuna primjeraka, najavili su izvori iz uredništva.

 

News Corporation u vlasništvu Ruperta Murdocha objavio je u četvrtak da će zbog skandala s hakiranjem mobilnih telefona ugasiti svoj tabloid News of the World nakon ovotjednog nedjeljnog izdanja.

Očekuje se da će u London doputovati Rupert Murdoch kako bi pokušao ublažiti posljedice skandala. Planirani posjet čelnika News Corpa podudara se s pozivima premijera Camerona da se ubrza istraga o skandalu koji bi mogao ugroziti Murdochovo preuzimanje televizijske mreže BSkyB.

 

Novinari hakiranjem SMS poruka izazvali skandal

Novinari koji pripremaju posljednji broj lista, ljuti zbog gubitka posla, izjavljuju da su žrtvovani kako bi se zaštitilo širenje News Corpa na televiziju.

Tabloid News of the World izazvao je skandal u Velikoj Britaniji jer su novinari lista hakirali poruke s mobitela 13-godišnje Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve šest mjeseci poslije. Time su naveli na pogrešan put policiju u istrazi, ali i obitelj djevojčice. I policija i obitelj zbog toga su vjerovali da je Milly Dowler još živa. Policija je objavila da su novinari osim otete i poslije ubijene djevojčice, hakirali i žrtve bombaškog napada u Londonu, pa čak i udovice i rođake poginulih britanskih vojnika u Afganistanu.

U aferu je posredno upleten i britanski premijer David Cameron, koji je osobni prijatelj s Rebekom Brooks, britanskom šeficom Murdochova carstva. Ona je bila glavna urednica u tabloidu u vrijeme kad su započela hakiranja svih Britanaca iz kojih se mogla izvući dobra novinarska priča. Njezin je zamjenik bio Andy Coulson, koji je do prije nekoliko mjeseci bio savjetnik premijera Davida Camerona. (Hina)


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox