Poslodavci smatraju da će Njemačka 2013. izbjeći recesiju

Foto: Shutterstock

Njemačko gospodarstvo izbjeći će recesiju u 2013. i postići stopu rasta sličnu ovogodišnjoj, kazao je Dieter Hundt, čelnik njemačke udruge poslodavaca, u intervjuu Reutersu. 

Vjerujem da Njemačka iduće godine neće uroniti u recesiju te da će gospodarstvo porasti sličnim tempom kao u ovoj godini, rekao je Hundt. Njemačko se gospodarstvo dosad uspjelo othrvati problemima eurozone, pa je u 2010. godini poraslo za 4,2, a lani za 3 posto. U 2012. godini procjenjuje se da će njemački bruto domaći proizvod porasti oko 0,9 posto.

Prema posljednjim anketama, analitičari procjenjuju da bi u 2013. godini BDP mogao porasti oko 0,7 posto, dok su još polovicom godine očekivali rast za 1,3 posto.

Hundt je također kazao da je zabrinut zbog zahtjeva za daljnjim znatnim povećanjem plaća u Njemačkoj u 2013., nakon što su već u ovoj godini radnicima osjetno povećana primanja, djelomice zahvaljujući intervenciji kancelarke Angele Merkel i članova njezine vlade.

Premda sindikati ponovno traže veliko povećanje plaća u 2013., Hundt vjeruje da će plaće biti povećane umjereno. Taj optimizam temelji na uvjerenju da su sindikati svjesni usporavanja rasta njemačkog gospodarstva, te da će to imati u vidu tijekom pregovora o plaćama. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox