Potpisani ugovori o poticajima za poduzetničke zone u Istri i PGŽ

Ugovor o dodjeli poticajnih namjenskih bespovratnih sredstava za poduzetničke zone u gradovima i općinama Istarske i Primorsko-goranske županije u 2011. godini potpisali su danas na Brijunima u nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač te gradonačelnici Bakra, Pazina, Rovinja, Novigrada i Vodnjana te općine Barban.

Ugovor je potpisan temeljem operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu u okviru projekta koji provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Tako je Grad Pazin za poslovnu zonu Ciburi dodijeljeno 1,5 milijuna kuna, Bakru za dvije radne zone u poduzetničkoj zoni Kukuljanovo 700 tisuća kuna, Novigradu za poslovnu zonu Sv. Vidal 375 tisuća kuna, Rovinju za zonu Rovinjsko selo 150 tisuća kuna, Vodnjanu za poduzetničku zonu Galižana sjever 50 tisuća kuna a općini Barban za zonu Barban-Krvavci 200 tisuća kuna. Izrazivši vjeru kako će današnje potpisivanje ugovora biti ulog u buduće zapošljavanje i olakšavanje rada poduzetnicima, premijerka Jadranka Kosor kazala je kako dosadašnji podaci govore da u Hrvatskoj ima 376 poduzetničkih zona, da tu radi dvije i pol tisuće poduzetnika i zapošljava oko 42 tisuće ljudi.

To je nešto što je iznimno važno i vrijedno jer je to najbolje ulaganje u gospodarstvo ali i u budućnost jer je svima nama najvažnije povećanje zaposlenosti odnosno smanjenje nezaposlenosti - istaknula je Kosor koja je pozvala sve poduzetnike, ali i čelnike lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj da daju svoj doprinos i da ulažu velike napore kako bi, kako je rekla - zajednički uklanjali sve prepreke u stvaranju one prave čvrste i odlučne poduzetničke klime kakvu u Hrvatskoj trebamo. Vlada nije otok i ne može sama. Sigurna sam da današnje potpisivanje i otvaranje novih projekata to i znači - zaključila je premijerka Jadranka Kosor. Dodala je kako Vlada u razvoju Hrvatske jako puno računa na malo i srednje poduzetništvo. Vrijednost zemljišta za poduzetničke zone koje je do sada darovala država veća je od milijardu kuna, a ulaganja u infrastrukturu koje je također financirano iz proračuna iznosi oko 700 milijuna kuna - poručila je Kosor. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač kazao je kako je Vlada ove godine ukupno izdvojila 60 milijuna kuna za poduzetničke zone.

Poduzetničke zone su generator razvoja i zapošljavanja

Natječaj traje do kraja jeseni, a sredstva ćemo dodijeliti svima koji su opravdali dodijeljena sredstva proteklih godina i onima koji kreću prvi put u opremanje svojih poduzetničkih zona - poručio je Popijač dodavši kako je ovakva suradnja s jedinicama lokalne samouprave najkvalitetniji način za poticaj poduzetništva na lokalnim razinama. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić kazao je kako su poduzetničke zone važne za jedinice lokalne samouprave jer su generator razvoja i zapošljavanja kojima se i poduzetnici lakše ujedinjuju i imaju puno bolje uvjete za rad. (Hina/mš)

 

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox