Povećajte likvidnost klijenata kroz bržu naplatu eRačuna na platformi PlatiMe.hr

PlatiMe.hr je digitalna platforma za prodaju nedospjelih eRačuna na kojoj računovođe mogu osigurati svojim klijentima bržu i sigurniju naplatu. Time računovođa, osim što bolje upravlja likvidnošću svojih klijenata, ranije zatvara njihova nedospjela potraživanja te ostvaruje veću uspješnost i kod upravljanja vlastitim poslovanjem.


Posao dobrog računovođe nije samo paziti da se financijski poslovi u poduzeću obavljaju u skladu s važećim pravilnicima, standardima i zakonskim propisima, odnosno sastavljati bilance i računovodstvene izvještaje. Njegova odgovornost je paziti na likvidnost poduzeća što može, osim pedantnim knjigovodstvom, osigurati i kroz platformu PlatiMe.hr.

U Hrvatskoj je od njenih začetaka veliki problem opće gospodarske nelikvidnosti dug rok plaćanja računa koji se često produžuje i izvan zakonski propisanog roka na čak 55 dana. Kroz platformu PlatiMe.hr računovođe mogu omogućiti svojim klijentima da račune naplate odmah kako bi očuvali likvidnost i usmjerili novac u daljnje poslovanje.

PlatiMe.hr osigurava da naplata nedospjelih potraživanja bude brža i lakša, a likvidnost poduzeća bolja, što će direktno potaknuti brži oporavak gospodarstva.

Platforma ima jednostavnu funkciju – omogućiti dobavljačima, pošiljateljima eRačuna, kraći period naplate izdanih nedospjelih računa na način da ih ponude na otkup potencijalnim investitorima, otkupiteljima, koji su spremni pričekati dogovoreno dospijeće računa, ali i preuzeti rizik naplate. Na PlatiMe.hr mogu sudjelovati pošiljatelji eRačuna, primatelji eRačuna i otkupitelji, investitori koji nedospjele eRačune mogu otkupiti u samo nekoliko klikova.

Svaki od izdanih eRačuna pošiljatelji mogu izlistati na PlatiMe.hr definirajući njihovu cijenu čime ostvaruju mogućnost da već u istom danu prodaju eRačun po traženoj cijeni ili odabirom najbolje ponude.

Kako funkcionira PlatiMe.hr?

Računi se prodaju na način da pošiljatelj definira koje eRačune i po kojoj cijeni želi izložiti na platformi, nakon čega stvarni dužnik zaprima eRačun na odobrenje. Za izlaganje računa, primatelj mora dati svoju suglasnost, odnosno odobriti račun u segmentu suštinske i računske kontrole. U tom trenutku izloženi eRačun postaje vidljiv otkupiteljima koji mogu otkupiti spomenuti eRačun ili dati svoju ponudu.

Treba naglasiti kako registrirani primatelj eRačuna na platformi ima uvid u sve svoje ulazne eRačune, čak i ako ih pošiljatelj nije ponudio za prodaju, što mu otvara mogućnost da pošalje ponudu svome dobavljaču za eRačun koji nije izložen i ponuditi prijevremenu otplatu uz određeni diskont.

Sklapanje Ugovora

Pošiljatelj ponudu prihvaća jednim klikom, nakon čega se na platformi automatski generira eUgovor koji otkupitelj i pošiljatelj eRačuna potpisuju naprednim elektroničkim potpisom s osobne iskaznice (AKD-ov eOI) ili putem FINA-inog PKI certifikata, kojim računovođe u ime klijenta već obavljaju poslovanje s državom. U tom trenutku krajnji dužnik dobiva e-mail obavijest o promijeni vjerovnika, a otkupitelj podmiruje traženi iznos u roku jednog radnog dana, ali izvan platforme PlatiMe.Hr.

Administriranje eRačunima na platformi

Prilikom registracije na PlatiMe.hr, poslovni subjekti određuju osobu ili više njih koje će imati ovlaštenje za prodaju i/ili kupovinu nedospjelih eRačuna, što može biti i računovodstveni servis pojedinog subjekta.

Time računovođa, osim što bolje upravlja likvidnošću svojih klijenata, ranije zatvara nedospjela potraživanja te ostvaruje veću uspješnost i kod upravljanja vlastitim poslovanjem. eRačun može biti izložen na platformi koliko to odluči prodavatelj, no ponude koje zaprimi u određenom danu, vrijede samo do 16 sati toga dana.

Ako u navedenom periodu pošiljatelj ne prihvati ponudu, ona prestaje vrijediti, a sljedeći dan započinje novi ciklus zaprimanja ponuda. Kupoprodaja se, nakon prihvaćanja ponude, može realizirati u pet minuta, što prodavatelju omogućuje niže troškove financiranja i trenutno poboljšanje likvidnosti. Korisnici servisa Moj-eRačun mogu besplatno koristiti platformu i izložiti svoje eRačune na prodaju.

Dovoljan je samo jedan dan da (p)okrenemo gospodarstvo u pozitivni smjer.

Platforma PlatiMe.hr za prodaju eRačuna bit će dostupna korisnicima početkom travnja, a informacije o sudjelovanju potražite na mrežnoj stranici platforme. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox