Povjerenje fondova rizičnog kapitala na najnižoj je razini u zadnjih 7 godina zbog nesigurnosti gospodarstva

Prema najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“, tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi usporavaju te se očekuje pogoršanje gospodarskih okolnosti, koje će onda nepovoljno utjecati na investicijsko raspoloženje.


Dodatan pad povjerenja prouzročio je najnižu razinu indeksa u proteklih sedam godina. Skoro pola ispitanika (46 %) očekuje pogoršanje gospodarstvenog stanja u nadolazećim mjesecima, a glavni je razlog tomu nesigurnost u pogledu gospodarstva. Nijedan ispitanik ne očekuje poboljšanje gospodarskih okolnosti u nadolazećim mjesecima.

Unatoč zabrinjavajućim izgledima, većina ekonomija srednjo-europskih država raste 2-3 puta brže nego većina ekonomija država u Zapadnoj Europi: u 2020. se očekuje rast od 3,5 % u Poljskoj i 3,1 % u Rumunjskoj, za razliku od očekivanog rasta od 1 % u europodručju.

Tržištem i dalje dominiraju prodavatelji te se četvrtina ispitanika (25 %) namjerava usredotočiti upravo na prodaju, što je porast u odnosu na manje od petine ispitanika (19 %) u prošlom istraživanju i njihov najveći udio od našeg indeksa u proljeće 2015. Za to su vjerojatno zaslužne visoke cijene, premda se one stabiliziraju i 65 % naših ispitanika smatra da su cijene ostale nepromijenjene u proteklih šest mjeseci. Cijene će možda pasti, a dosad najveći udio naših ispitanika (48 %) očekuje dodatan pad cijena u sljedećoj godini, što je dvaput više ispitanika nego u proteklom ispitivanju. Samo 15 % ispitanika očekuje dodatan porast cijena.

U proteklih nekoliko godina, zahvaljujući povoljnim tržišnim kretanjima i postignutim valuacijama,  nekoliko društava za kapitalna ulaganja u regiji ostvarila su niz uspješnih prodaja svojih ulaganja, što je dodatno pomoglo privući ulagače u prikupljanje financijskih sredstava za osnivanje novih fondova i dodatno potaklo investicijsku aktivnost”, tvrdi Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

„Nadalje, zbog velike likvidnosti na tržištu sa još uvijek relativno niskim kamatama, razdoblja mogućeg ekonomskog usporavanja ne bi trebala spriječiti prodaju temeljito pripremljenih budućih transakcija bilo da se radi o prodajama financijskih portfelja, financijskih institucija ili privatnih društava koji nemaju jasno definirane nasljednike”, dodala je Jelušić Kašić.

Vodeći na tržištu smatraju se najtraženijom imovinom: 62 % ispitanika očekuje da će se upravo oni suočiti s najvećom konkurencijom. Taj se broj promijenio u odnosu na naše zadnje ispitivanje, kada je manje od pola ispitanika (47 %) očekivalo kako će vodeći na tržištu biti najkonkurentniji u Srednjoj Europi. Do tog je porasta došlo nauštrb rastućih društava srednje veličine, za koja je u prošlom istraživanju glasovalo 40 % ispitanika, a u ovom samo 29 %. (A.Č/PS)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox