Predstavljen Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je projekt naziva Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a. Radi se o nizu stručnih radionica za poduzetnike koje će se odvijati jednom mjesečno tijekom godinu dana. Cilj Poduzetničkog Foruma HAMAG-BICRO-a jest ukazati na prilike i probleme s kojima se poduzetnici susreću kroz stručna predavanja i panel rasprave. Dodatna vrijednost ovog projekta ogleda se u mogućnosti ostvarenja partnerske suradnje i širenja poslovne mreže.

Prvi Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a svečano je otvorio Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, obrativši se poduzetnicima riječima: "Tijekom 20 godina djelovanja, HAMAG-BICRO osmišljava svoje aktivnosti i programe za dobrobit poduzetnika. Mišljenje poduzetnika nam je vrlo bitno i zbog toga njegujemo interaktivan odnos s njima. Ujedno želimo potaknuti razmjenu informacija između javnih institucija i privatnog sektora, a ove radionice su idealna prilika za formiranje platforme dijaloga."

Prva radionica održana je na temu Poduzetnik početnik: Od ideje do realizacije. Prezentaciju pod nazivom Kako do jamstva HAMAG-BICRO-a održala je Marijana Oreb, ravnateljica Sektora za financijsku podršku kroz jamstva HAMAG-BICRO-a, pri čemu je poduzetnicima ilustrativno ukazala na važnost jasne vizije kamo poduzetnik želi ići, zašto je poslovni plan neizostavan dio svakog poslovnog pothvata te zašto je bitna kvalitetna komunikacija i fluidan protok informacija.

 

 

U panel raspravi sudjelovali su predstavnici bankarskog sektora i konzultanata: Anita Futivić Pačelat iz ZABA-e, Bogdan Drakulić iz Unicredit Leasinga, Martina Konosić Lakić iz PBZ-a, Ivica Brčić u ime Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Dalibor Georgijevski, konzultant.

Kao finalni i najvažniji dio događanja, organizirane su radionice za poduzetnike kao paralelne rasprave na tri okrugla stola s temama Pisanje poslovnog plana i Kreditiranje (banke i leasing). U prezentiranim zaključcima radionica istaknuto je kako je poduzetnicima problematično i zamorno pribavljanje dokumentacije koje institucije traže. Predstavnici institucija su komentirali da su procedure takve upravo radi usmjerenja poduzetnika kako bi došli do rješenja. Na taj način dolazi se i do informacije je li potrebno revidiranje poslovnog plana i ideje te uopće, jasnije slike i provjere je li njihov planirani poslovni poduhvat isplativ i rentabilan.

Poduzetnici su detaljnije upućeni u ulogu HAMAG-BICRO-a u slučaju kad banka traži nekretnine i dodatna jamstva. HAMAG-BICRO pomaže poduzetnicima upravo u takvim situacijama jer Agencija izdaje jamstvo za razliku za koju poduzetnik nema dostatnih instrumenata osiguranja. Stručnjaci jamstvenog sektora HAMAG-BICRO-a podsjetili su još jednom poduzetnike da se javni poziv za mikrokredite nastavlja do 1. 12. i da se zainteresirani još uvijek mogu prijaviti. Uputili su ih i na Start up akademiju koju HAMAG-BICRO u suradnji s razvojnim agencijama provodi u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.

Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a pokrenut je kako bi se poduzetnicima olakšalo svakodnevno poslovanje te potaknula razmjena dobre prakse. Tijekom godinu dana provedbe projekta, održat će se radionice koje će tematski pokriti sve razvojne faze poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište. Naglasak je stavljen na interakciju poduzetnika i renomiranih stručnjaka iz različitih institucija koji će imati priliku raspravljati o aktualnim programima te postupku uspješne prijave i provedbi istih, kao i o načinu ostvarenja uspješnih rezultata.  PS/S.P.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox