Predstavljena kreditna linija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije

 

U Osijeku je u petak 25.listopada predstavljen novi program suradnje Zagrebačke banke i Europske banke za obnovu i razvoj kojim se pruža potpora tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave koje žele investirati u energetsku učinkovitost i projekte vezane uz obnovljive izvore energije. 

 

Kreditna linija Zagrebačke banke za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije posebno je zanimljiva budući da, uz atraktivne uvjete, korisnicima kredita omogućuje pristup bespovratnim poticajnim sredstvima Europske unije te besplatnu tehničku pomoć. Ova kreditna linija dio je EBRD-ova projekta u suradnji s Europskom unijom pod nazivom Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility II.

 

U uvodnom se dijelu okupljenima obratio Boris Runje, direktor Regionalnog centra Slavonija Zagrebačke banke, dok je projekt predstavio Nino Nikolić-Malora, direktor Poslovne strategije i proizvoda financiranja koji je istaknuo: „Zagrebačka banka prepoznala je potencijal i značenje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i u tom pogledu ima puno iskustva s obzirom da smo na tržištu već uspješno realizirali brojne takve projekte. Imamo snažnu motivaciju biti vodeći po najboljim primjerima iz prakse, kako na području Slavonije, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Potpisom ugovora između EBRD-a i ZABE o aktiviranju WeBSEFF II kreditne linije, u iznosu od EUR 20 milijuna napravili smo veliki korak prema ostvarenju toga cilja, a sada je na nama i na našim postojećim i budućim klijentima identificirati najbolje projekte i zajednički ih realizirati. S obzirom da je u posljednje vrijeme korištenje sredstava iz europskih fondova aktualna tema, zadovoljstvo mi je reći kako ova linija omogućava korištenje bespovratnih sredstava europskih fondova. Konkretno, iznos bespovratnih sredstava za projekte koji koji će zadovoljavati kriterije uštede energije i/ili smanjenja CO2, bit će od 5% do 10% iznosa kredita za poslovne subjekte odnosno od 10% do 15% iznosa kredita za jedinice lokalne uprave i samouprave. Osim toga, ova linija nudi i besplatnu tehničku pomoć konzultanata koji će već u inicijalnoj fazi moći preliminarno procijeniti uštede i ocijeniti hoće li projekti zadovoljiti kriterije potrebne za ostvarivanje prava na bespovratna sredstva.“

 

Kreditnu liniju za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije predstavio je Zoran Morvaj, Project manager za WeBSEFF koji je iznio mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije: „Važno je istaknuti da je ova kreditna linija otvorena praktički svima, i javnom i privatnom sektoru, koji žele poboljšati efikasnost korištenja energije i/ili ulagati u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energija. Naš projektni tim koji uključuje stručnjake za tehničku i financijsku ocjenu projekata, te za marketing i javnu nabavu je tu da ponudi potrebnu pomoć u formuliranju i ocjeni projekata i za javni i za privatni sektor.“ Nadalje, g. Morvaj je istaknuo da su raspoloživa sredstva namijenjena za ulaganje u: „suvremene tehnologije koje smanjuju potrošnju energije i emisije CO2  za najmanje 20%; obnovu zgrada pod uvjetom da će investicija zgradu učiniti više energetski učinkovitom za najmanje 30%; te manje projekte obnovljivih izvora energije.

 

Zahvaljujući WeBSEFF I, čija je provedba započeta 2009. godine u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji, omogućeno je financiranje za 128 projekata u poslovnom sektoru i to ponajviše proizvodnom, industrijskom sektoru.

 

Ova kreditna linija rezultat je uspješne suradnje s EBRD-om koji je intenzivirao svoju podršku hrvatskom malom i srednjem poduzetništvu i unaprijeđivanju energetske učinkovitosti potpisavši sa Zagrebačkom bankom u srpnju ugovor o kreditiranju od 60 milijuna eura, od čega je 20 milijuna eura namijenjeno za projekte sektora privatne i komunalne energetske učinkovitosti te za projekte obnovljivih izvora energije. Ova kreditna linija, kao dio Regionalnog programa energetske učinkovitosti za Zapadni Balkan, zajedničke inicijative WBIF-a (investicijske potpore zapadnom Balkanu) i EBRD-a, omogućit će korištenje prednosti ušteda energije širokom spektru zajmoprimaca, među kojima su i klijenti iz komunalnog sektora koji često imaju ograničen pristup takvim sredstvima. Ovo je stoga izvrstan napredak u smjeru očuvanja energije, što je izuzetno važno s gospodarskog gledišta kao i sa stanovišta zaštite okoliša.PS/B.Č.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox