Pregled hrvatskog gospodarstva u 2019. godini

Svaka jedinka važna je karika cjelokupne slike - upravo tako svaki poslovni subjekt utječe na ukupno stanje našeg društva, ekonomije i gospodarstva. Kako bismo mogli predvidjeti trendove u poslovanju subjekata za 2020. godinu važno je napraviti analizu prethodnog razdoblja. Podjednaku pozornost nužno je posvetiti financijskoj analizi samog poslovnog subjekta, kao i agregatnoj analizi poslovanja subjekata na cijelom području Republike Hrvatske. Kako bismo dobili uvid u stanje hrvatske poslovne scene, u suradnji s vodećim hrvatskim portalom i poslovno-financijskom aplikacijom Fininfo analizirali smo kretanja u gospodarstvu pomoću različitih nefinancijskih parametara.


Statistika pokazuje kako se tijekom 2019. godine u usporedbi s 2017. i 2018. godinom broj poslovnih subjekata povećavao, što ukazuje na pozitivan trend poduzetništva koji je unazad nekoliko godina prisutan u Hrvatskoj. Uz  pozitivan trend poduzetništva koji se često u javnosti spominje, za potpunu sliku važno je spomenuti i podatke o broju blokiranih subjekata. Broj poslovnih subjekata koji su bili u blokadi barem jednom tijekom 2019. je na otprilike istoj razini kao i u 2018. godini, te je i dalje značajno manji nego u 2017.

Navedeni parametri su, unazad tri godine, pridonijeli smanjenju broja brisanih subjekata, kao i onih koji su ušli u stečaj. Trend od 45% manje ulazaka u stečaj kojim se Hrvatska može pohvaliti u 2019. godini u odnosu na 2017. godinu usporava se, ali i dalje uz sve navedeno ukazuje na upornost, želju za poslovnim napretkom i postupnim izlaskom iz financijskih poteškoća.

Ponekad se ta borba za izlaskom iz poslovnih kriza prelomi na leđima samih radnika, što pokazuje porast broja neisplatitelja plaća od 10%  ukazujući na to da u gospodarstvu postoji prostor za daljnji napredak.

Ipak, poslodavci se mogu pohvaliti smanjenjem broja poreznih dužnika za otprilike 40%. Tome je zasigurno doprinijela i odluka o javnoj objavi poreznih dužnika koja je, kako statistika pokazuje, potaknula velik broj subjekata da se aktivno uhvate u koštac s dugovima prema državi, što je dobra vijest.

„Iz ovih podataka možemo zaključiti da se u Hrvatskoj vraća poduzetnički optimizam što pozitivno utječe na trend poduzetništva“, kaže voditelj projekta Fininfo Goran Šimić.

Pozitivne trendove u gospodarstvu potrebno je promatrati kroz dvije prizme. Povoljni globalni makroekonomski trendovi utječu na gospodarski rast u Republici Hrvatskoj pa time i na smanjenje problema u poslovanju pojedinih poslovnih subjekata. Drugi važan utjecaj su regulatorne promjene koje su prouzročile veći broj brisanja i stečajeva tijekom 2016. i 2017. godine pa se dio poboljšanja promatranih nefinancijskih pokazatelja u odnosnu na prethodna razdoblja može pripisati i promjenama propisa u ranijim godinama.

Kako bismo imali potpunu sliku ipak ćemo morati pričekati sredinu godine kada ćemo ovoj analizi moći pridodati i onu financijsku stranu o prihodima, prometu, dobiti i ostalim zanimljivim financijskim podacima poslovnih subjekata.

Ako želite provjeriti financijske i poslovne informacije o svojim trenutnim ili budućim klijentima, dobavljačima, partnerima i konkurentima - besplatno isprobajte Fininfo portal. Uz visoku kvalitetu obrade podataka, širok opseg dostupnih financijsko-poslovnih informacija o poslovnim subjektima; ovaj portal prvenstveno je namijenjen poslovnim korisnicima i financijskim institucijama, na jednom mjestu osigurava pristup svim relevantnim i ažurnim informacijama o hrvatskim poslovnim subjektima, pružajući visokovrijedne i pouzdane informacije. Tako kroz detaljan uvid i analizu u poslovanje Vama bitnih poslovnih subjekata na Fininfo portalu možete saznati bonitetnu ocjenu subjekta, preporučeni limit kreditiranja, indeks plaćanja i druge podatke kao i procjene te učinkovitije upravljati rizicima u poslovanju.

O poslovnoj kvaliteti Fininfo portala govori i nedavno dobiveno priznanje Izvorno hrvatsko, kao i to da je već dugi niz godina ponosni nositelj europskog priznanja za inovativnost (Eureka) te onog regionalnog Stvaratelji za stoljeća, za doprinos promociji poduzetništva u Jugoistočnoj Europi. Stoga kao faktor za uspješnu 2020. godinu pridodajte i svog pouzdanog partnera - Fininfo. (A.Č/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox