Pregovori Vlade i sindikata definitivno propali, slijedi arbitraža

Pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe danas su definitivno propali, jer su četiri sindikata odbila potpisati Dodatak TKU-u, tako da će se o sudbini tog dokumenta odlučiti arbitražom.

Pregovori su propali jer su čelnici četiriju sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, te medicinske sestre) odbili potpisati Dodatak TKU-u ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava.

Arbitraža bi sada trebala odlučiti vrijedi li Dodatak TKU-a koji su potpisali čelnici drugih četiriju sindikata (zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi) za sve javne službe. U slučaju negativne odluke arbitraže, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto, kako bi sačuvala stabilnost proračuna koji je odredio ukupno 21,6 milijardi kuna za zaposlene u javnim i državnim službama. (Hina/sh)

 

Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox