Prevaranti ciljaju na projekte vodne infrastrukture: OLAF zatvara nekoliko slučajeva

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) istražio je nekoliko slučajeva navodnih prijevara i nepravilnosti usmjerenih na fondove EU namijenjene projektima modernizacije vodovodne infrastrukture i otpadnih voda. Više od 19,5 milijuna eura prevareno je novcem poreznih obveznika EU-a, otkrili su istražitelji OLAF-a.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä rekao je: OLAF je zaključio četiri istrage o projektima modernizacije vodoopskrbnih i otpadnih voda. Nalazi su se kretali od podnošenja lažnih dokumenata ili neispunjavanja kriterija prihvatljivosti za financiranje EU-a do objekata za pročišćavanje koji su izgrađeni, ali nikada nisu radili. Ova vrsta objekata namijenjena je opskrbi čistom vodom i zaštiti građana i okoliša od onečišćenja. Činjenica da je OLAF otkrio te prijevare na koje se sumnja znači da se novac može vratiti u proračun EU-a i koristiti za dobrobit građana, a ne za bogaćenje prevaranata. Ukupno je više od 19,5 milijuna eura preporučeno za povrat za četiri slučaja.”

Prijevara ove vrste može imati izravan utjecaj na javno zdravlje. Učinkoviti sustavi vodne infrastrukture osiguravaju čistu pitku vodu i pomažu u zaštiti od bolesti koje se prenose vodom i kanalizacijom, kao i od mogućih otrovnih kemikalija. Ako se ne održavaju, mogu dovesti do kontaminacije vode od koje se ljudi mogu razboljeti ili zagaditi lokalne rijeke i potoke.

Jedan se slučaj odnosio na provedbu lokalnog projekta u Bugarskoj. OLAF-ova istraga otkrila je da postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda koje je u sklopu projekta dovršeno 2012. zapravo nikada nije počelo s radom. Postrojenje je trebalo čistiti i uklanjati zagađivače iz otpadnih voda, a sada umjesto toga predstavlja rizik za javno zdravlje i okoliš. Po završetku istrage preporučeno je povrat 4,8 milijuna eura.

Drugi slučaj bavio se procesom nabave za radove u projektu osmišljenom za modernizaciju vodoopskrbe i infrastrukture otpadnih voda u Rumunjskoj. Istraga je posebno bila usmjerena na vjerodostojnost dokumentacije dostavljene u okviru postupaka javnih natječaja.

Istražitelji OLAF-a pronašli su dokaze o navodnoj prijevari koju su počinili izvođači u projektu i nakon zatvaranja slučaja preporučeno je povrat 6,5 milijuna eura. Pravosudna preporuka dostavljena je i rumunjskim vlastima.

Treći slučaj odnosio se na projekt usmjeren na poboljšanje kvalitete pitke vode u jednom mađarskom gradu.

OLAF je pronašao dokaze koji upućuju na to da je tehnologija obrade, unatoč tome što je bila uvjet financiranja EU-a, u osnovi nepromijenjena i nije imala utjecaja na kvalitetu vode za piće. Slučaj je zatvoren uz preporuku povrata više od 1,3 milijuna eura od partnera na projektu.

Četvrti i najraniji slučaj bavio se drugim projektom vodovoda i otpadnih voda u Bugarskoj. Nakon dojave anonimnog izvora, OLAF je istražio pet velikih ugovora o izgradnji i nadzoru u okviru projekta. Dokazi otkriveni tijekom istrage upućuju na to da su tijekom postupka dodjele dostavljeni lažni dokumenti i da je naknadni rad ispod standarda odobren tijekom faze provedbe. Ukupno 6,9 milijuna eura preporučeno je za povrat, a bugarskim vlastima poslana je i sudska preporuka.

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox