Priča o poduzetnici iz Hrvatske postala dio globalne Mastercardove kampanje

Mastercard je danas, u sklopu svojeg globalnog programa posvećenog financijskoj uključenosti, predstavio kolekciju kratkih dokumentarnih filmova koja donosi pet priča koje govore o izazovima ženskog poduzetništva u različitim dijelovima svijeta. Iskustva žena s gotovo svih kontinenata adresiraju globalne izazove s kojima se suočavamo, a jedan od filmova iz kolekcije „Five“ inspirativna je priča o Ireni Orlović, Splićanki koja je pokrenula specijaliziranu izdavačku kuću „Harfa“ iz majčinske borbe da olakša život kćeri rođenoj s teškoćama u razvoju.


Danas, nakon gotovo 19 godina, Irena iza sebe ima mnogobrojne projekte, a Ireninu priču možete pogledati na jedinstvenoj ShortsTV platformi, digitalnom streaming kanalu specijaliziranom za kratke dokumentarne filmske formate, ili putem Vimeo videa na zahtjev.

Objektiv kamere prati pet poduzetnica iz različitih dijelova svijeta čiji život i rad doprinosi sveopćem razvoju društva. U prvoj priči pratimo modnu dizajnericu iz Libanona čije luksuzno ručno rađene torbe proizvode zatvorenice ili bivše zatvorenice koje je život natjerao da novostečene vještine iskoriste kako bi svojim obiteljima omogućile što normalniji život. Priča iz Sjedinjenih Američkih Država upoznaje nas s kuharicom iz Chicaga koja organizira kulinarske radionice za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a kroz koje polaznici uče o prevenciji pretilosti te važnosti unosa uravnoteženih obroka. Indijska novinarka, nakon što se susrela s negativnim posljedicama koje upotreba pesticida ima na zajednicu u kojoj živi, odlučila se okrenuti lokalnim poljoprivrednicima obrazujući ih o korištenju nenametljivih, prirodno sigurnih i ne štetnih supstanci u obradi zemlje. Četvrta priča, koju su kao i sve režirale mlade i uspješne redateljice iz raznih dijelova svijeta, vodi nas u San Paulo, vibrantni brazilski 20 milijunski grad. Usprkos činjenici kako se nalazi u invalidskim kolicima, protagonistica ove pretposljednje priče svu energiju i snagu ulaže u edukaciju kompanija o vrednovanju osoba s invaliditetom prilikom njihova zapošljavanja. Posljednji kadrovi rezerviranu su za priču iz Europe, priču iz Hrvatske; priču o Ireni Orlović koja se kao majka s djetetom s poteškoćama u razvoju susrela s problemom izostanka literature za roditelje koji žele poticati zdrav razvoj djece. Gotovo 20 godina nakon, danas, Irena pod krilaticom „Knjige koje vole djecu“ okuplja stručni tim suradnika, a nije izostala ni vjerna publika i povjerenje. Osim toga što je njena kćer Mateja danas emocionalno sretna tinejdžerica, Irena iza sebe ima nekoliko projekta, među kojima je web aplikacija Pametnica koja sadrži bezbroj kreativnih materijala za rano poticanje intelektualnog razvoja djece.

Prilika da budem dio globalnih priča, pokreta, događanja je od neprocjenjive vrijednosti i zahvalna sam Mastercardovu timu što su prepoznali moj rad, trud, vrijeme, energiju te što sam imala priliku provesti gotovo mjesec dana s raznolikom i vrlo inspirativnom ekipom. Nadam se kako će moja priča, ali i one iz Brazila, Sjedinjenih Američkih država, Indije te Libanona biti pokretači promjenama te kako će se naš glas čuti daleko, rekla je Irena Orlović, protagonistica kratkog dokumentarnog filma „Harfa“.

Kolekcija “FIVE” dio je Mastercardovog globalnog programa posvećenog financijskoj uključenosti, a ima za cilj do 2025. u digitalnu ekonomiju uključiti ukupno milijardu ljudi i 50 milijuna mikro i malih poduzeća. Kao dio tih napora, poseban fokus stavljen je na pružanje rješenja 25 milijuna žena poduzetnica koja im mogu pomoći u razvoju poslovanja.

Nadamo se kako ćemo ovim toplim, a ujedno vrlo realističnim pričama o ženama iz svakodnevnog života nadahnuti milijune diljem svijeta, jer priče o ženskom poduzetništvu nisu samo priče o lokalnoj ili globalnoj ekonomiji. Riječ je o pričama koje u svojoj srži imaju strast, strast za promjenama u društvu u kojima žive naše protagonisti. I upravo zbog toga sam jako ponosna što imamo priliku pratiti jednu takvu strastvenu priču iz Hrvatske, istaknula je Gea Kariž, voditeljica marketinga u Mastercardu.

PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox