Priprema se štrajk u Croatia Airlinesu

Borna Filic/PIXSELL

Iz Uprave Croatia Airlinesa ističu da su s obzirom na službenu najavu štrajka sindikata ORCA prisiljeni “poduzeti nužne mjere kako bi se umanjile štetne posljedice".


To između ostaloga znači da će početkom štrajka svim radnicima poništiti odobrenje za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a radnicima koji štrajkaju će se razmjerno umanjiti plaće i svi dodaci na plaću.  

Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) je upravi najavila štrajk zbog neprihvaćanja sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora, koji bi trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja u šest sati, a trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

"Zbog aktualne situacije i štete koje će štrajk neosporno uzrokovati putnicima, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu i gospodarstvu, donesena je odluka prema kojoj će se s danom početka štrajka svim radnicima morati poništiti odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji zaposlenici će dobiti izravno od nadređenih", ističu iz Uprave Croatia Airlinesa.

Najavljuju i da se plaće za srpanj i razdoblje koje slijedi više neće isplaćivati prema bivšem Kolektivnom ugovoru nego prema Pravilniku o radu te da će se radnicima koji štrajkaju, sukladno odredbama Zakona o radu (članak 216.), razmjerno umanjiti plaća i svi dodaci na plaću.

"Pritom treba naglasiti da je kompanija u proteklih 18 mjeseci, u kojima nije postignut dogovor oko novog kolektivnog ugovora, poštovala i primjenjivala sve odredbe prethodnoga kolektivnog ugovora, kao i Promemoriju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine, što znači da su svi zaposlenici (uključujući i zaposlenike ujedinjene u sindikat ORCA) imali potpuno ista prava kao da kolektivni ugovor vrijedi", navode iz Uprave Croatia Airlinesa.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox