Priprema se tužba protiv HDZ-a

Izgleda da nije samo Sanader na USKOK-ovoj "tapeti". Za malverzacije bi uskoro mogao biti optužen i sam HDZ kao pravna osoba jer je naime za potrebe stranke iz crnog fonda "torbara" stranke Mladena Barišića, potrošeno između 19,5 i 24,8 milijuna kuna, piše novilist.hr.

 

Osnovni uvjet za kaznenu odgovornost pravne osobe su kaznena djela odgovorne osobe, a u ovom slučaju to je tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, te naravno ostvarenje protupravne imovinske koristi.   

Svi grijesi el presidentea

Sanadera se tereti za zlouporabu položaja kako bi Nevenku Jurak i Mladena Barišića povezao s ciljem da izvuku novac iz države preko Fimi-medije. Time je, prema podacima USKOK-a, iz države izvučeno 126 milijuna kuna, od čega je najmanje 44 milijuna kuna protuzakonito ostvarena dobit.
No, ima tu i drugih "šupljina". Novodno su sredstva za prvu blindiranu BMW "sedmicu" prikupljena "donacijom" od poduzetnika Marijana Primorca, koji je rekao da je zapravo davao novce Sanaderu iz straha za vlastitu sigurnost.

U stranci su navodno postojala dva paralelna financijska sustava. Službenim poslovanjem stranke upravljao je Ivo Sanader, a za legalno prikupljene donacije i sredstva, bio je zadužen Ivan Jarnjak. Službenom blagajnom upravljala je Marica Glavaš. Paralelnim financijskim sustavom također je upravljao Sanader, a za prikupljanje novca i plaćanje značajnijih svota bio je zadužen Mladen Barišić, dok se za sitnije stranačke rashode financirane iz crnog fonda brinula Branka Pavošević.

U istrazi nabavki BMW-a ispostavilo da je Ivan Jarnjak falsificirao odluku predsjedništva stranke o kupovini vozila, kojeg je, da se prikrije vlasnik, formalno kupio vlasnik Diokija Robert Ježić. Danas nije jasno gdje je završilo 246 tisuća eura od prodaje dvije luksuzne limuzine te kome je i zašto HDZ uplatio dodatnih 84 tisuće eura, ako je cijena vozila bila podmirena još prilikom nabavke. 

Skupi "redoviti troškovi"

Najviše novca potrošeno je na "redovite troškove", a riječ je o svoti između pet i deset milijuna kuna. Potom je najviše potrošeno za Thompsona, čak 3,8 milijuna kuna, piše novilist.hr. Za dva blindirana BMW-a iz crnog fonda je izdvojeno otprilike 4,6 milijuna kuna. Druge estradne zvijezde, koštale su oko milijun kuna.    

Tužiteljstvo raspolaže i informacijama da je HDZ-ovac Frank Bilaver dobio oko 180 tisuća kuna za organizaciju akcije napumpavanja telefonskih anketa na radijskim i tv-emisijama u izbornoj 2007. godini. Kako se klupko otpetljava, čini se da će se doći i do iznosa većeg od 25 milijuna kuna. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: www.hdz.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox