Prodaja računala padala i u vrijeme blagdana

Foto: Screenshot

Tijekom blagdanskog razdoblja između 18. studenog i 22. prosinca vodeći proizvođači računala zabilježili su pad prodaje.

Izuzetak nije ni Apple. Prema pisanju AppleInsidera prodaja MacBookova bila je za 6% slabija u odnosu na godinu ranije. Jedan od razloga je manji broj novih modela MacBookova u odnosu na prošlu godinu, ali i visoke cijene. Prosječna prodajna cijena MacBooka u ovoj je godini bila za 100 dolara viša (1.420 dolara), a Apple je većinu marketinških napora uložio u nove Retina modele koji su i daleko skuplji u odnosu na obične MacBookove, piše bug.hr

Prema istim podacima, prijenosnici s Windowsima zabilježili su pad prodaje od 11%. Prosječna prodajna cijena računala iznosila je 420 dolara, a najveći pad zabilježen je među jeftinim prijenosnicima. Od ukupnog broja prodanih računala, 5% su bili modeli s Windowsima 8 i s ekranom osjetljivim na dodir. Prosječna prodajna cijena ovih računala iznosila je 700 dolara.

Na američkom tržištu potrošačke elektronike u cjelini zabilježen je pad u visini od 3,7%, a posebice je loše bilo blagdansko razdoblje – za 11% slabije nego prošle godine. Ovo je treća uzastopna godina u kojoj je blagdanska kupovina slabija nego u prethodnoj godini. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox