Prodavala lažne antivirusne programe pa mora platiti 163 milijuna dolara kazne

Zbog prodavanja lažnih antivirusnih programa američki federalni trgovački sud presudio je da Kristy Ross mora platiti kaznu od nevjerojatnih 163 milijuna dolara.  

Kristy Ross i njezini kolege Sam Jain, Daniel Sundin, Marc D'Souza i James Reno, nalazili su se na čelu nekoliko tvrtki povezanih u scareware prijevaru, te ih je američki federalni trgovački sud (FTC) još 2008. godine proglasio krivima. Na kraju višegodišnjeg postupka i brojnih priziva, Kristy Ross je ovih dana osuđena pravomoćno, te će morati sama platiti kaznu od 163 milijuna dolara, jer su se ostali optuženi nagodili s FTC-om, koji je u zamjenu za dokaze protiv Ross i plaćanje kazne od 8,2 milijuna dolara odbacio dalje optužbe protiv njih, piše vidi.hr

Sustav scareware prijevare temeljio se na lažnom virus skeneru koji je bio importiran u oglase koje su osumnjičeni objavljivali na raznim portalima preko oglasne mreže. Kada bi korisnik pokrenuo skener, on bi mu na računalu "pronašao" mnoge viruse, malware i adware programe, te ponudio antivirusno rješenje koje će računalo očistiti od malicioznog softvera. Programi koji su se nudili su bili WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe i XP Antivirus i svi su bili lažni, a nakon što su bi ih korisnici kupili, skener bi ih obavijestio kako im je računalo sada "čisto", mada se radilo o prodavanju magle.

FTC je ustanovio da je na ovaj način prevareno više od pola milijuna korisnika u SAD-u, a tvrtke koje su bile pod kontrolom Kristy Ross u jednom su trenutku zapošljavale 600 ljudi. Osim plaćanja kazne i odštete korisnicima, sud joj je ujedno zabranio da se ikada više bavi prodajom antivirusa, softvera i bilo kojim oblikom internetskog marketinga. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox