Proglašeni najbolji učenički timovi prvog izdanja Škole budućnosti

Na završnoj konferenciji pilot projekta Škola budućnosti zaključeno je prvo izdanje zajedničkog projekta STEMI-ja i Infobipa, kojeg u ulozi glavnog partnera podržava tvrtka A1 Hrvatska. Više od tisuću učenika iz 60 škola diljem Hrvatske imalo je priliku u pola godine kroz praktičan rad izrade chatbotova doći u izravan doticaj sa svijetom umjetne inteligencije.


Nakon sjajnih rezultata ovogodišnjeg pilota, odlučili smo nastaviti s projektom Škola budućnosti te upravo radimo na pripremi sljedeće sezone koja će uskoro krenuti. Obrazovanje je temelj svakog društva i zato u Hrvatskoj nastavljamo stvarati zajednicu učitelja, ali i raznih drugih organizacija koje žele stvarati škole budućnosti. Veseli nas vidjeti i rast interesa tehnološke zajednice za vraćanje društvu kroz unapređenje obrazovanja i prijenos znanja koje kroz Školu budućnosti osnažujemo. U nastavku projekta okupit ćemo još više tech kompanija koje će zajedno s nama graditi budućnost, izjavio je Marin Trošelj, direktor STEMI d.o.o.

Najbolji osnovnoškolski i srednjoškolski timovi predstavili su svoje chatbotove razvijene s ciljem rješavanja nekog od problema unutar UN-ovih ciljeva održivosti. Unapređenje kvalitete života u gradovima, povezivanje učenika s ciljem lakšeg dogovaranja instrukcija i educiranje o energetskoj učinkovitosti samo su neki od pobjedničkih radova, a Infobip je trima najboljim osnovnoškolskim i srednjoškolskim timovima osigurao i uručio vrijedne nagrade. Javno objavljeni učenički chatbot radovi dostupni su na https://chatbot.stemi.education/showcase.

U Infobipu nam je cilj da se zajednica u kojoj djelujemo razvija jednakim tempom kako i raste naša tvrtka. Pritom nam je kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije jedan od imperativa. Svi školski timovi koji su sudjelovali u ovom pilot projektu zapravo su napravili ogroman iskorak u tehnološku budućnost i to je ono što nas jako veseli“, poručio je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa te se osvrnuo na recentu investiciju Infobipa u STEMI: „Cijeli ovaj projekt, kao i vizija STEMI-jevog tima, inspirirali su sve nas u Infobipu da jedan ovako uspješan i inovativan pilot projekt nastao u Hrvatskoj pokušamo proširiti van naših granica i to u najveći svjetski tehnološki centar – u Sjedinjene Američke Države. Investicija Infobipa u STEMI ide upravo u tom smjeru. Skalirati projekt i pritom ga dodatno unaprijediti povratnim informacijama i iskustvom koje ćemo dobiti iz obrazovnog sustava u SAD-u. To je način na koji želimo vratiti našoj zajednici i njezinim najmlađim članovima.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu budućnosti obrazovanja na kojoj su svoje prijedloge i viđenja podijelili Krešo Žmak, Infobipov potpredsjednik za produkte, Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI, Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza te Dalia Kager, učiteljica u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici i mentorica jednog od pobjedničkih timova. Matej Sušilović iz Infobipa, Damir Sabol iz Photomatha  i Tomislav Haus iz Gideon Brothersa učenicima su ispričali kako njihove tvrtke koriste umjetnu inteligenciju za razvijanje proizvoda na svjetskoj razini.

A1 Hrvatska posvećena je ulaganju u digitalnu pismenost građana i napredne digitalne vještine zaposlenika. Posebno nam je zadovoljstvo što smo ta znanja podijelili i s mladim, talentiranim ljudima koji su sudjelovali u projektu Škola budućnosti. Oduševile su nas njihove inovativne ideje i entuzijazam koji su pokazali u korištenju novih tehnologija kako bi predlagali rješenja za društvene probleme i stvarali održivu budućnost. Nadam se da će ovakvih projekata biti sve više, ali i da ćemo edukaciju djece novim tehnologijama u skoroj budućnosti gledati i u nastavnom programu škola. Samo tako ćemo odgajati digitalne generacije koji generiraju rast Hrvatske kao konkurentne ekonomije i društva. Ako su ovi mladi umovi slika buduće Hrvatske, onda prema toj budućnosti možemo ponosno gledati i veseliti joj se, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije.

Cilj STEMI-ja i Infobipa kroz projekt Škola budućnosti je osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo.

Projekt su, osim glavnog partnera A1 Hrvatska, podržali i Bosch, Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Končar i Score Alarm. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, pilot projekt Škola budućnosti implementiran je u preko 40 škola diljem Hrvatske. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox