Proizvođači mlijeka: Nećemo povući traktore

Dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela, neki su od zahtjeva Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka koje će predstaviti mljekarskoj prerađivačkoj industriji i Ministarstvu poljoprivrede na sjednici Savjeta za mlijeko.

Ti su zahtjevi definirani u HSUPM-ovom prijedlogu tripartitnog sporazuma između proizvođača i prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede kojeg su čelnici saveza i Stožera za obranu cijene mlijeka predstavili na konferenciji za novinare. Proizvođači mlijeka traže da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u EU27 za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlada da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.

Od Vlade traže i oslobađanje od carina na uvoz stočne hrane, sjemena i umjetnog gnojiva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela u idućih godinu dana, rekao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka Darko Pavičević. Traže također da se revidiraju ugovori s prerađivačima mlijeka, no naglašavaju kako nemaju ništa protiv da pojedine udruge naprave individualne ugovore s prerađivačima, jer to je njihovo pravo. Žele i da se osnuje tripartitno tijelo koje će pratiti cijenu mlijeka na europskom tržištu i da već sada počne raditi modalitete subvencija ili drugih načina financiranja proizvodnje, prerade mlijeka i poticanja izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina.

Kod uvoza sirovog mlijeka i mlijeka u prahu traže strogu kontrolu na granicama kako bi u Hrvatsku ušlo samo ono što je kvalitetom jednako proizvodima hrvatskih proizvođača. Pavičević napominje i kako su ljudi na terenu nervozni, ovo stanje dugo traje, a i jučer su pokretani traktori prema Zagrebu. Ovu priču treba konačno rješiti u paketu, a ne vatrogasnim mjerama, poručio je. Kazao je i kako je "suludo ultimativno tražiti povlačenje traktora s ulica". To se ne može dogoditi. No, nema blokiranja prometnica niti će traktori krenuti u Zagreb, rekao je Pavičević. Želimo da se konačno sjedne na toplo i da počnu pregovori o svim ovim točkama. Dok se ne dogovorimo nema povlačenja, kazao je. (Hina/HT)

 

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox