Proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle za 4,9 posto

Foto: Ilustracija

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u studenom su u odnosu na listopad bile niže za jedan posto, dok su u odnosu na studeni prošle godine bile više za 4,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). 

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u studenom na mjesečnoj razini porasle za 0,1 posto, a na godišnjoj razini za 1,6 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u studenom su u odnosu na listopad bile niže za 1,2 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji studeni više za 6,6 posto. Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima u jedanaestom su mjesecu u odnosu na listopad bile niže za 0,6 posto, dok su u odnosu na studeni prošle godine porasle za dva posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene energije pale za 3,7 posto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda smanjene za 0,2 posto. Istovremeno su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećane za 0,4 posto, kapitalnih proizvoda za 0,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, u studenom ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec, najveći rast bilježe cijene energije, i to za 14,8 posto. Porasle su i proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,8 posto te intermedijarnih proizvoda za 1,2 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 1,1 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Promatrano pak prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u studenom u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, i to za 23,7 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnjoj su razini povećane 20,2 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 19,3 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,2 posto, podaci su DZS-a. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox