Proizvođačke cijene u rujnu porasle 6,2 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u rujnu su u odnosu na kolovoz bile više za 0,6 posto, a u odnosu na rujan prošle godine za 6,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u rujnu na mjesečnoj razini stagnirale, dok su na godišnjoj razini porasle za 0,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u rujnu su u odnosu na kolovoz bile više za jedan posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji rujan više za 8,9 posto. Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima u devetom su mjesecu u odnosu na prethodni ostale stabilne, dok su u odnosu na lanjski rujan porasle za 1,5 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene energije povećane za 2,3 posto, a cijene intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto. Istovremeno su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 0,7 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih proizvoda za 0,2 posto.

U rujnu su, u odnosu na isti lanjski mjesec, proizvođačke cijene energije porasle za 23,1 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno su pale za 1,6 posto, kapitalnih proizvoda za 0,8, a intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto. Promatrano pak prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u rujnu, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, i to za 37,1 posto. 

Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnjoj su razini porasle 21,5 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 18,1 posto, a u prerađivačkoj industriji za tri posto, podaci su DZS-a. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox