Proizvodnja mlijeka pala više od 12 posto

Foto: Shutterstock

Pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj nastavljen je i u rujnu u kojemu je, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prikupljeno 45.486 tona kravljeg mlijeka, što je za 12,1 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, a 12,9 posto manje od prošlogodišnjeg prosjeka. 

Rujan je tako četvrti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka. Podaci DZS-a za rujan ove godine pokazuju da je na godišnjoj razini smanjena proizvodnja mlijeka za piće za dva posto, na 24.447 tona. U rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine smanjena je i proizvodnja kravljeg sira za četiri posto, na 2.475 tona, fermentiranih proizvoda za 6,5 posto, na 6.772 tone, te proizvodnja maslaca za 18,7 posto, na 312 tona. Istodobno je proizvodnja vrhnja povećana za 5,4 posto, na 2.285 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u rujnu, u odnosu na prosjek u prošloj godini, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila manja za 12,9 posto, mlijeka za piće proizvedeno je 8,3 posto manje, proizvodnja maslaca smanjena je za 19,8 posto, a kravljeg sira za 0,4 posto.

U rujnu ove godine u odnosu na prošlogodišnji prosjek statistika bilježi rast proizvodnje vrhnja za 7,8 posto te fermentiranih proizvoda za 1,5 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije - Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox