Proizvodnja sve skuplja, a sve zbog skuplje energije

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u svibnju u odnosu na travanj bile više za 0,5 posto, a u odnosu na svibanj prošle godine više su za 5,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Po podacima DZS-a, rastu proizvođačkih cijena i dalje više pridonose cijene na domaćem, nego one na nedomaćem tržištu, a dominantan utjecaj na rast proizvođačkih cijena imaju cijene energije. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u svibnju su na mjesečnoj razini više za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 1,4 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u svibnju su u odnosu na travanj više za 1,5 posto, a u odnosu na lanjski svibanj više su za 7,2 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u svibnju su u odnosu na travanj smanjene za 1,3 posto, dok su u odnosu na svibanj 2011. veće za 1,9 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju su u usporedbi s travnjem proizvođačke cijene energije porasle za 1,4 posto. Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju na mjesečnoj su razini porasle za 0,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale za 0,6 posto, a cijene intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto. Na godišnjoj razini, u svibnju ove u usporedbi s istim mjesecom lani, proizvođačke cijene energije porasle su za 17,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,7 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale 0,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u svibnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 37,6 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u svibnju su na godišnjoj razini porasle za 17,1 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 16,1 posto, a u prerađivačkoj su industriji porasle za 2,5 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox