Projekt Domovoy - kako se Zagreb priprema za budućnost upravljanja zgradama

Zvonimir Lugarić

Inicijativa građana ILICA nastavlja s aktivnostima potpore građanima nakon potresa, koji ih je zadesio 22. ožujka 2020. godine, te je prepoznala nedostatak sustava da pravodobno i adekvatno odgovori na kriznu situaciju u kojoj se našao grad te je odlučila ponuditi rješenje u obliku projekta Domovoy.


Domovoy je budućnost upravljanja stambenim zgradama, a kojim se uspostavlja sveobuhvatni program kroz snažan rast i razvoj zajednice. Program prvenstveno ima za cilj podići kvalitetu života stanara tako da u svoj fokus stavlja čovjeka i njegove potrebe.

Frustracija neučinkovitim sustavom natjerala nas je da promislimo koje su stvarne vrijednosti koje sačinjavaju kompleksnu urbanu sredinu, a potom i koji je to budući model upravljanja i razvoja jednog grada. Ono što nakon ovog potresa znamo sa sigurnošću je da to dosadašnja administracija sigurno nije. (op. a. citat Adela Krivanek Magerl, izvršna tajnica Ilice i voditeljica projekta Domovoy).

Osim zakonom reguliranog upravljanja stambenom zgradom, Domovoy pruža i digitalizaciju kroz izgradnju tehnoloških kapaciteta koji stanarima pružaju komunikaciju, suradnju i olakšano donošenje zajedničkih odluka. No, poseban naglasak Domovoy stavlja na modul zajednice kojim stanari postaju aktivni sudionici razvojnog procesa njihove stambene zajednice. Projektno razmišljanje, planiranje održivog rasta, uređenje zgrade sredstvima iz EU fondova, praktične radionice i edukacija - sve to stoji na raspolaganju stanarima kako bi svoje stambene zgrade pripremili (i opremili) za budućnost.

Do sada je upravljanje krizom bila tek formalnost i uglavnom zanemarivana disciplina, što je nažalost i vidljivo iz ruševina zgrada u centru glavnog grada Hrvatske koje ni nakon mjesec dana od potresa nisu osigurane. Upravljanje rizicima i kriznim situacijama jedna je od strateških odrednica projekta Domovoy. Mi ne možemo predvidjeti budući potres ili ugrozu koja prijeti Hrvatskoj, ali ono što želimo je omogućiti svim stanarima i suvlasnicima zgrada da taj trenutak dočekaju spremni i odlučni poduzeti mjere zaštite svoje imovine. Važno je i za napomenuti da iza Domovoya stoji firma koja je registrirana za upravljanje (stambenim) zgradama te su svi zakonski uvjeti zadovoljeni.

Prašina koja se ono jutro podigla nad gradom Zagrebom iznjedrila je Domovoya, a svi koji žele da on bude čuvar njihovog doma mogu pronaći više informacija na stranici Inicijative građana ILICA: www.ilica.hr. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox