Prostitucija maloljetnica u osječkim domovima

Kaže se: Pravda je spora, ali dostižna. Takva je i hrvatska policija. Naime, godinu i pol nakon izvještavanja medija o prisiljavanju maloljetnica osječkih domova za djecu i mladež na prostituciju, policija je uspjela prikupiti potrebne dokaze, piše Novi list.

 

U Domu za odgoj djece i mladeži u osječkoj Vinkovačkoj ulici te Domu za djecu i mladež bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Klasje" privedene su tri osobe osumnjičene za svodništvo maloljetnica iz ovih domova. Riječ je o 37-godišnjoj Osječanki, 26-godišnjem Našičaninu te maloljetnici s osječkog područja.
Prijavljeno je i šest djevojaka zbog prostitucije, i to dvije u dobi od 20 i 22 godine te četiri maloljetnice.

Istraga kaže ovako: u razdoblju od ožujka 2007. do kolovoza 2010. godine tri su osobe za potrebe pružanja seksualnih usluga punoljetnim građanima s područja Osječko-baranjske županije, podvodile četiri maloljetne i dvije punoljetne Osječanke iz spomenutih domova. Seksualne su usluge, za iznose do nekoliko stotina kuna, pružale u hotelima, automobilima i na otvorenom, no, kako kažu iz PU osječko-baranjske, nijedna na prostituciju nije bila prisiljena.
Utvrđeno je i da cijela "akcija" nije bila organizirana  već su se dogovarali pojedinačni susreti s različitim djevojkama.

 

"Dobar" rad Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

 

Ministarstvo je tri puta u zadnjih godinu dana provelo inspekcijski nadzor u domovima i nisu pronašli ništa sumnjivo niti ikakve nepravilnosti u stručnom radu. Riječi su to ravnateljice Doma u Vinkovačkoj ulici, Jasminke Dević.

Prošle je godine već policiji prijavljena prostitucija u ovom domu, i premda su neke djevojke i tada spominjane, policija nije utvrdila nikakve nepravilnosti. Protiv Dragutina Pocrnića, koji je Dom prijavio, policija je podignula tužbu zbog netočnih glasina, no on je oslobođen.

Klijenti neće dobiti prijave jer su djevojke starije od 14 godina, ali svodnice su dobile kaznene i prekršajne prijave, a svodnik je prijavljen zbog svodništva. (MJ) 

 

Izvor: Novi list, 25. studeni 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox