Protiv 23 carinska službenika USKOKU podnesena kaznena prijava

Zbog osnovane sumnje da su počinili više od sto koruptivnih kaznenih djela, USKOKU je podnesena kaznena prijava protiv 23 osobe - službenika carine, policije i jednog državnog inspektora, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

 

PNUSKOK je, u suradnji s više policijskih uprava i Carinskom upravom te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveo kriminalističko istraživanje nad više osoba, te je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su 23 osobe (službenici carine, policije te jedan državni inspektor) počinili više od sto koruptivnih kaznenih djela, navodi se u priopćenju glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca.

Postoji osnova sumnje da osumnjičeni, od 10. ožujka 2010. do uhićenja, obavljajući svoje službene zadaće nisu poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te su omogućavali raznim osobama uvoz robe preko granice u Republiku Hrvatsku, dok osumnjičeni državni inspektor nije poduzeo službene radnje koje je trebao poduzeti, za što je primio novac.

Radi se o kaznenim djelima: izbjegavanje carinskog nadzora, zlouporaba položaja i ovlasti, poticanje, krivotvorenje isprava, primanje mita i davanje mita. Kaznena djela počinjena su uglavnom na području Krapinsko-zagorske županije, dok je manji dio počinjen na području Primorsko-goranske i Zagrebačke županije.

Ovim kaznenim djelima oštećen je državni proračun Republike Hrvatske. Protiv osumnjičenih je, po dovršetku kriminalističkog istraživanja, USKOK-u podnesena kaznena prijava, kaže se u priopćenju. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox