Protuvladini prosvjedi se na kraju sveli na priču "ustaše-partizani"

Za sinoćnjeg protuvladina prosvjeda u Splitu ispred sjedišta Splitsko-makarske nadbiskupije verbalno su se sukobil prosvjednici koji su povicima kritizirali Crkvu i članovi udruge „Volim Hrvatsku" koji su se tomu protivili.

 

Nekoliko desetaka prosvjednika, što je najslabiji odziv u protekla dva tjedna otkako se održavaju ti prosvjedi u Splitu, došetalo je do nabdiskupijskog sjedišta, odnosno Biskupijske palače u Zvonimirovoj ulici, na što su se odlučili zato što su zamjerili biskupima, kako su rekli, zbog izjava da se ne slažu s prosvjedima. Pritom su povicima poručivali Crkvi da „mora pokazati vjeru u čovjeka". Pred ulazom u biskupsku palaču stajala je nekolicina aktivista nevladine udruge „Volim Hrvatsku" držeći zastave u rukama. Svojim povicima uzvraćali su prosvjednicima „na krivoj ste adresi", „četnici i partizani su ubijali Hrvate".

Nakon kratke svađe i pogrdnih riječi pripadnici interventne policije stali su između njih, a prosvjednici su zatim došetali do Zavoda za zapošljavanje i Županijskog suda uzvikujući „Mladen Bajić štitio Ivu Sanadera". Također su nosili transparent s dva portreta Josipa Broza Tita i natpisom „Živio socijalizam, dolje robovlasnički kapitalizam".

Najmanji odaziv dosad

U Dubrovniku je stotinjak prosvjednika došlo s Pila na Stradun i pred gradskom vijećnicom prosvjedovalo protiv gradske vlasti, a pred prostorijama HDZ-a protiv vladajuće stranke i Vlade.

U Karlovacu je dvjestotinjak prosvjednika po jakoj kiši obišlo grad uz uobičajene parole. Uzvikivali su da su privatizacija i ratno profiterstvo zločini bez zastare. U karlovačkom naselju Rakovcu bilo je blokirano nekoliko ulica, policija je prosvjednicima spriječila da dođu do stana gradonačelnika Damira Jelića.

U Rijeci je također gradskim središtem prošlo 70-ak prosvjednika tražeći odlazak vlade. Prosvjednici su po jaku pljusku prošli Korzom noseći transparent "Vlado, odlazi: slobodu, dostojanstvo i budućnost ne damo", a uzvikivali su "Jaco, odlazi" i "HDZ, odlazi". Na fontani na Jelačićevu trgu, koju je Rijeci darovao prijateljski japanski grad Kawasaki, zapalili su svijeće i minutom šutnje izrazili suosjećanje s tragedijom japanskog naroda. Minutu šutnje na Jadranskom trgu, kako su naveli, posvetili su "pokradenoj Hrvatskoj".

Samo dvadesetak prosvjednika, koji traže odlazak vlade i raspisivanje izbora, okupilo se na protuvladinu prosvjedu na pulskom Trgu Portarati. Prosvjednici su najavili za subotu nov prosvjed na kojem očekuju veći odziv, a današnji slab odziv pripisuju kiši koja pada u Puli. U subotu će, kako su istaknuli, "iznijeti konačnu verziju zahtjeva, odnosna uvjeta nezadovoljnih građana koji prosvjeduju diljem Hrvatske".

I tako su se prosvjedi na kraju pretvorili u nešto savim drugo, izvlačeći na površinu ponovo sukobe oko partizana, ustaša i četnika, Crkve i ostalog, stavivši pravi razlog okupljanja po strani. S nestrpljenjem očekujemo subotnje, najavljeno najveće, prosvjede jer su ovi "mali" svakodnevni prosvjedi izgubili i svrhu i svoju težinu. Više se nitko oko njih ne uzbuđuje, a Vlada zbog njih sigurno neće "abdicirati". (Hina/MJ)

 

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox