Provedba programa "Dovesti svoju kuću u red"

Provedbom programa Vlade gospodarenja energijom u objektima državne uprave "Dovesti svoju kuću u red" (HIO) sada je ušteđeno 7,4 milijuna kuna, dok su radom potaknute uštede od 12,9 milijuna kuna godišnje, izviješteno je na danas održanom prvom od četiri regionalna skupa tehničkog osoblja u sklopu provedbe tog programa.

 

Do sada je kroz razne edukacije koje se provode kao dio tog programa educirano više od 5.000 djelatnika državnih institucija, priopćeno je iz Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da potencijal za novčane uštede na troškovima za energiju i vodu u objektima državne uprave, njih oko 3000, iznosi barem 10 posto bez dodatnih ulaganja te oko 20-30 posto s manjim ulaganjima, odnosno između 40 i 130 milijuna kuna.

 

Cilj skupova je predstaviti presjek aktivnosti programa kao i godišnje rezultate

Tijekom ovog mjeseca, uz prvi zagrebački, održat će se još tri regionalna skupa - u Splitu, Osijeku i Rijeci. Važan dio današnjeg skupa bila je i demonstracija nove verzije Informacijskog sustava za gospodarenje energijom - ISGE-a, internetske aplikacije za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora.

HIO program se već treću godinu za redom provodi u sklopu projekta Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" kojeg provodi UNDP uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnog fonda za okoliš. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox