Prskalo i Lovrinčević oštetili HAC za još 50 milijuna kuna

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Krunoslav Borovec priopćio je poslijepodne da se dvojicu bivših članova uprave Hrvatskih autocesta (HAC) - Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića - sumnjiči za štetu veću od 50 milijuna kuna nastalu u nezakonitostima prilikom gradnje pratećeg uslužnog objekta Ploče na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik.


Ne navodeći imena osumnjičenika MUP u poslijepodnevnom priopćenju navodi da će dvojica uhićenih nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja biti dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Uhićenja Prskala i Lovrinčevića uslijedila su nakon kriminalističkog istraživanja u HAC-u provedenog na zahtjev zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. U MUP-u ističu da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pritom utvrdili "postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti".

Kazneno djelo počinili su bivši članovi uprave društva na način da su mimo postojećeg idejnog projekta i nakon što je trasa autoceste već bila dovršena, naložili izradu dodatnog projekta koji bi obuhvatio prateći uslužni objekt Ploče na mjestu na kojem prema pravilima struke ne može postojati takav objekt - navodi se u priopćenju.

 

Optužba za dvije afere

Uslužni objekt navodno je napravljen po nalogu prvoosumnjičenog Prskala dok je gradnja tog objekta dodijeljena bez provedbe javnog natječaja po nalogu drugoosumnjičenog Lovrinčevića.

Prskalo je od ranije osumnjičen u čak dvije afere u kojima je HAC ostao bez više od 50 milijuna kuna. Najprije je, zajedno s Lovrinčevićem, uhićen u slučaju "Nesklad" u kojem se čelnicima HAC-a na teret stavljalo da su HAC oštetili za najmanje 22 milijuna kuna ugovorivši posao bojanja cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela s tvrtkom Skladgradnja u vlasništvu Slavena Žužula.

Uz Prskala, Lovrinčevića i Žužula u slučaju "Nesklad" Županijsko državno odvjetništvo teretilo je i direktora Sektora za građenje Gorana Legca te glavnog inženjera projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžiju.

Svi osim Žužula iz pritvora su pušteni u veljači 2010., no Prskalo je nakon devet mjeseci ponovno uhićen, ovoga puta po nalogu USKOK-a zbog umiješanosti u aferu Fimi media.

 

Poslovi bez javnog natječaja

Osim Prskala, tada su uhićena još trojica HAC-ovih dužnosnika, šef financija Josip Sapunar, bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i još jedan bivši predsjednik uprave Mario Crnjak.

Svu četvoricu USKOK tereti da su dodjeljivali poslove bez javnog natječaja i iz HAC-a preko tvrtke "Fimi media" izvukli više od 26 milijuna kuna.

Nedjelo je naprije priznao Sapunar koji je iznio obranu i izašao iz zatvora sredinom prosinca, dok su ostala trojica, uključujući i Prskala iz Remetinca izašli početkom veljače ove godine.

Mediji su duže vrijeme pisali o navodnim nezakonitostima počinjenima tijekom izgradnje "Dalmatine", od prevelike cijene kilometra autoceste do preplaćenih radova na odmorištima i pogrešno navedene ukupne dužine izgrađene trase. (Hina/SJ)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox