Prva hrvatska e-learning platforma za ponavljanje osnovnoškolskog gradiva osmišljena i pokrenuta u Ogulinu

PetNula.hr prva je hrvatska digitalna platforma za ponavljanje gradiva od petog do osmog razreda osnovne škole, nastala iz težnje da se djeci na jednom mjestu sistematizira kompletno gradivo viših razreda osnovne škole i omogući testiranje vlastitog znanja, kako za nadolazeće nacionalne ispite, tako i za pripremu za upis u željenu srednju školu.


Tehnologijom temeljena na uspješnim iskustvima iz Poljske, PetNula metodologijom je potpuno prilagođena kurikulumu hrvatskog obrazovnog sustava. Jedna od inicijatorica projekta, Natalia Zielinska, okupila je veliki broj učitelja i obrazovnih stručnjaka - autora udžbenika, mentora na natjecanjima, savjetnika i izvornih govornika stranih jezika — koji su platformu razvili prema strukturi i vrsti zadataka iz Vodiča za nacionalne ispite NCVVO-a.

Oduvijek sam bila usmjerena na edukaciju i širenje znanja, a te su se aktivnosti, zbog ili zahvaljujući pandemiji, počele pretakati i u digitalni svijet. Budući da već dulje vrijeme surađujem s vodećom poljskom e-Learning tvrtkom GroMar, koja je, primjerice izradila službenu digitalnu platformu za obrazovni sustav Poljske od vrtića do fakulteta, a u Hrvatskoj djeluje već treću godinu, prepoznali smo prostor za ponuditi korisnicima novu edukativnu platformu. U Poljskoj, primjerice, već postoje dva takva rješenja; jedno su čak i srednjoškolci napravili za svoje buduće kolege, i takav proces vježbanja uz pogreške i testiranje ispostavio se kao vrlo učinkovit način učenja, jer učenje i jest proces, koji treba trenirati i nadograđivati, pojašnjava Zielinska.

GroMar je vodeća poljska tvrtka za najsuvremenija e-learning rješenja koja vodećim svjetskim kompanijama kao što su PEPCO, DPD ili SUZUKI pruža podršku u cjeloživotnom obrazovanju i razvoju kompetencija, a njihov hrvatski tim inicirao je razvoj edukativne platforme za osnovnoškolski uzrast.

Veći broj svjetskih istraživanja pokazuje kako djeca pozitivno reagiraju na e-learning platforme i lakše uče u takvom okruženju, dok su među formatima upravo vježbe, kvizovi i testovi prepoznati kao najdraže opcije, zbog čega su implementirani i u PetNula. Web aplikacija zasad nudi više od 1400 zadataka i materijala za ponavljanje iz Hrvatskog i Engleskog jezika, a korisnicima omogućuje učinkovitu sistematizaciju naučenog sadržaja putem infografika, tablica za ponavljanje i pitanja za samoprocjenu, pružajući im povratnu informaciju i mogućnost ponovnog pokretanja testova, dodaje Rutva Primorac iz GroMara.

Platforma PetNula dostupna je korisnicima od sredine veljače, kada je kroz soft launch prikupila prve povratne informacije; projekt i realizaciju pozitivnim su ocijenili i korisnici (učenici i roditelji), ali i nastavnici, od kojih jednu recenziju donosimo u nastavku:

Platforma je odlično prilagođena za pripremu učenika osmih razreda za nacionalne ispite. Također, vrlo je korisna za svakodnevno ponavljanje gradiva i utvrđivanje znanja jer prati gradivo od 5. do 8. razreda. Zadatci su prilagođeni učenicima, od jednostavnijih do složenijih zadataka gdje učenici mogu postepeno testirati svoje znanje i vidjeti na kojem su stupnju. Pripremljeno je puno zadataka iz različitih područja: jezik i komunikacija, književnost i stvaralaštvo, kultura i mediji, tako da učenici imaju kompletnu pripremu na jednom mjestu. Sve pohvale autorima za odlično osmišljenu aplikaciju. (Dejana Ogrizović, prof. učitelj izvrsni savjetnik, jedna od učitelja koji su testirali aplikaciju)

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox