Prvi "Lunch&Learn" event okupio uspješne hrvatske poduzetnice

Foto: Pixsell/Žarko Bašić

U zagrebačkom restoranu Bon Apetit, održan je prvi po redu "Lunch&Learn" event za žene poduzetnice, u organizaciji Women in Adria. Tema prvog u seriji ovih događanja bila je "Kako pokrenuti i voditi uspješni biznis?". Event je okupio oko šezdeset hrvatskih poduzetnica.

Event organiziran za žene poduzetnice, i sve one koje to žele ili planiraju postati, predvodile su četiri uspješne hrvatske poduzetnice koje se već godinama bore s nepredvidljivim i nemilosrdnim tržištem.

Na panel raspravi sudjelovale su Sandra Mihelčić, vlasnica i direktorica  Business Media Group, Maja Jelišić Cooper, suosnivačica i direktorica tvrtke Mobitel media d.o.o. te Televizija Classicum d.o.o., Jadranka Boban Pejić, suvlasnica i direktorica poduzeća Biovega te Inga Lalić, vlasnica tvrtke Re-forma d.o.o.

Sudionice su prisutnima prenijele svoja iskustva, pričale o svojim poduzetničkim počecima, problemima na koje su nailazile te ih potaknule na pokretanje ili usavršavanje vlastitog posla. Naglasak je bio na upornosti, viziji, na hrabrosti da slijedite svoje ideje i ciljeve.

Različiti motivi koji vode prema zacrtnom cilju

Kod pokretanja svakog biznisa, potrebno je imati dovoljno jaki motiv da bi se prvotna ideja realizirala, a oni su različiti među ove tri dame. Sandra Mihelčić je nakon uspješne karijere u financijskom menadžmentu za domaće i svjetske korporacije, sa svojih nepunih 29 godina odlučila prestati biti pasivni promatrač i početi aktivno sudjelovati u pokretanju hrvatskog gospodarstvu te pokrenula vlastiti biznis.  „Poduzetnik se rađa, on u genima nosi tu strast. Nikada nisam podnosila autoritet i htjela sam aktivno sudjelovati, a ne biti pasivni promatrač radeći za druge“.  Nakon mnogo odricanja i puno uloženog truda, Sandra je istaknula kako tek sada počinje osjećati financijski dobitak, nakon jedanaest godina rada u svojoj tvrtki.

Od uspješne korporativne karijere koju  je okrunila i međunarodnim priznanjem, Maja Jelisic Cooper je odustala kada je shvatila kako su njene ideje ispred same kompanije te da ih može realizirati samo ako pokrene privatni posao.

Jadranka Boban Pejić otkrila je kako je pokretanje tvrtke zdrave prehrane njoj došlo sasvim prirodno u jednom od životnih ciklusa te kako ju prvenstveno vodi strast za promjenama. „Strast da radim ono što ima smisla i da pozitivno utječem na ljude te dok god to budem imala, radit ću ovaj posao“.

Početni kapital i konkurentnost glavne prepreke

Početni izazov u pokretanju privatnog biznisa, uvijek je mali kapital, ali ni on nije prepreka ako postoji cilj i želja da ga se ostvari nauštrb luksuznog života. Snalazile su na svakojake načine,novcima od vjenčanja ili zaduživanjem u bankama uz visoke kamate, ali nikada nisu prestale vjerovati u sebe.

U svakom poslu postoje oni bolji i oni lošiji dani, ali one su zahvalne na svim teškoćama jer upravo one su ih naučile da prihvate sve izazove koji su bili pred njima i prihvate to kao dio privatnog biznisa.

Konkurencija je uvijek jedna od prepreki i stalna utrka s vremenom, tržištem, tehnologijom i trendovima, ali sve je lakše kada imate sjajan tim i dobre partnere“, poručila je Maja Jelisic Cooper. Napomenula je kako nije nužno biti 100% vlasnik već je lakše kada se ima s kim podijeliti problemi.

Jadranka je istaknula kako je kroz svoje pogreške naučila da mora mijenjati sebe. „Naučila sam raditi tako da imam emocije, ali da i ne djelujem emotivno“.

Kroz krizu, sa osmijehom na licu

Gospodarska kriza koja nas potresa već nekoliko godina, donijela je gubitke mnogima, ali ove poduzetnice ju uspješno prevladavaju na svojstven način. Dok je Sandra krizu iskoristila kao priliku za kupnju poslovnog prostora umjesto najma te pokretanje Akademije Poslovnog savjetnika, Maja svoje iskustvo u kriznom razdoblju nastoji iskoristiti za neke nove projekte. Jadranka je otkrila kako joj je najbitnije održati pozitvnu atmosferu u poduzeću i ne zamara se previše drugim poteškoćama: „Ja sam kao Štrumfeta koja bere cvijeće na livadi i misli da će se sve samo od sebe riješiti“.

Na pitanje kako se uspijevaju motivirati i biti ustrajne u tome, sve dame su se složile kako je najbitnije biti imati viziju, biti uporan i fleksibilan. „Nemojte razmišljati o privatnom biznisu ako niste spremni na frustracije“, poručila je Maja Jelisic Cooper. Jadranka je istaknula kako je bitno imati i smisao za humor: „I kada ništa ne možete napraviti, možete se samo smijati“.

Djeca su vlastiti učitelji

Obzirom da ove žene nisu samo poduzetnice već i majke, jedan od izazova svakako im je pronaći balans između obiteljskog i poslovnog života što ima ponekad polazi za rukom, a ponekad ne. No, zaključile su kako je najbitnije da rade u životu ono što vole i da su ispunjene što njihova obitelj primjećuje i iskorištava s njima kvalitetno vrijeme tijekom kojeg i one same puno uče od vlastite djece.

Lunch&Learn se nastavlja po Hrvatskoj

Razmjenom iskustva ovih uspješnih poduzetnica koje su vlastitim radom ostvarile svoje uspjeh, završio je prvi Lunch&Learn event u organizaciji Women in Adria čiji je glavni sponzor bila Privredna banka Zagreb d.d. I ovog puta, sudionice eventa su iskoristile svoje vrijeme za slušanje novih savjeta i razmjenu kontakata, a svojim poslovima se vratile s vrećicama punih poklona i vizitki. Nakon uspješnog probijanja leda, organizatori nastavljaju s Lunch&Learn eventima u preostalim velikim gradovima u Hrvatskoj. Savjete nekih drugih uspješnih poduzetnica, možete poslušati u Splitu 04. travnja, Rijeci 11. travnja, a seriju eventa završavaju u Osijeku, 17. travnja. Više informacija o sudionicama nadolazećih evenata, možete pronaći na službenoj web stranici Women in Adria. (PS)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox