Prvi međunarodni Sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga – FEC (Franchising Exhibition Croatia) u Primorsko–goranskoj županiji

Županijska komora Rijeka prvi je put organizirala međunarodni Sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga – FEC (Franchising Exhibition Croatia), 29. i 30. svibnja, u opatijskom hotelu Royal.

Pokrovitelj Sajma bila je Primorsko–goranska županija, a partneri Grad Opatija, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Turistička zajednica Kvarnera,Turistička zajednica Grada Opatije, Unioncamere Veneto, Franchising.hr - portal ideja za poduzetne, Europska poduzetnička mreža (EEN), Milenij hoteli, Hrvatska udruga za franšizno poslovanje i Surf'n'fries, riječki fast food lanac, najbrže rastuća franšiza u Hrvatskoj.

Medijski pokrovitelji Sajma bili su: HRT – Radio Rijeka, HRT – Radio Pula, Kanal Ri, BIZdirekt, Europlakat, Poslovni savjetnik, Suvremena.hr, Poslovni turizam, UT magazin.

Sponzori Sajma bili su Fina i Erste banka.

Cilj organizacije ovog Sajma bio je da poduzetnici na jednome mjestu dobiju cjeloviti paket usluga, savjeta i informacija potrebnih za pokretanje poslovanja. Budući da je u svijetu ovaj koncept poslovanja znatno više prihvaćen nego u Hrvatskoj, želja Županijske komore Rijeka jest da s partnerima, sponzorima i pokroviteljima približi franšizno poslovanje sadašnjim i budućim domaćim poduzetnicima.

„Franšiza je rastući sustav trgovina robama, uslugama i tehnologijom, a u Hrvatskoj je franšizno poslovanje još u ranoj fazi razvoja, iako franšize uvelike stvaraju radna mjesta“, istaknuo je predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić prilikom svečanog otvorenja Sajma. Nazočnima su se obratili i Dalibor Kratohvil, predsjednik Obrtničke komore Primorsko–goranske županije, Marina Gašparić, zamjenica gradonačelnika Opatije, Bruno Bojić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine Primorsko–goranske županije koji je i otvorio Sajam. Tom je prilikom izrazio nadu da će Sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga prerasti u tradicionalnu manifestaciju.

Nastupilo je 27 domaćih i inozemnih izlagača, a posjećenost je bila dobra već na sam dan otvorenja. Uz izložbeni dio, organiziran je i bogat prateći program. Moderatorica konferencije o franšiznom poslovanju bila je Ljiljana Kukec, predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje i potpredsjednica Europske franšizne federacije. Okrugli je stol ponudio temu internacionalizacije hrvatskih poduzetnika i franšiznog poslovanja u EU, a okupio je predstavnike Mađarske i Slovenske franšizne asocijacije, Privredne komore Srbije i tvrtke Profit franchise services.

Mladen Vedriš bio je moderator panel-rasprave o EU fondovima i drugim izvorima financiranja u funkciji poticanja poduzetničkih aktivnosti, a sudionici su bili predstavnici financijskih i gospodarskih institucija. Na poslovnim je susretima sudjelovalo više od trideset predstavnika tvrtki iz Austrije, BiH, Hrvatske, Italije, SAD-a, Slovačke i Srbije. Mrežnu stranicu, putem koje su se svi zainteresirani mogli informirati o poslovnim susretima, prije Sajma posjetilo je gotovo dvije i pol tisuće zainteresiranih subjekata. Neki europski franšizeri koji su sudjelovali upravo u ovom djelu programa već su rezervirali mjesto za sljedeći Sajam čije se održavanje planira koncem svibnja iduće godine u Opatiji. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox