Psiholozi i pravnici u "lovu" na posao čistačice u bolnici

S obzirom na sve manji broj radnih mjesta i sve težu mogućnost biranja zaposlenja, Hrvati se često prijavljuju na radna mjesta koja nikako ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi ili njihovom zvanju. Čisti primjer je riječki KBC u kojem se za posao spremačice prijavilo čak 400 kandidata, piše Novi list.

 

Da stvar bude zanimljiva, među kandidatima je bilo šest fakultetski obrazovanih osoba, 243 osobe sa srednjom školom te petorica muškaraca. Izgleda da je vrijeme biranja - prošlo. Pa je tako država psihologe, pravnike i medicinske sestre dovela do pranja podova u bolnici.

U natječaju se tražila osoba sa završenom osnovnom školom, a nakraju je zaposleno 20 spremačica. Plaća spremačice u bolnici iznosi od 2.500 do maksimalno 3.000 kuna mjesečno, tako da je očito da je ljudima jednostavno postalo važno da imaju posao i plaću koja stiže na vrijeme, pa makar i radili kao prekvalificrana radna snaga.

Zanimljiv je i podatak da država očito stimulira ovakvu vrstu zapošljavanja i razmišljanja, kad nezaposlenom, fakultetski obrazovanom stanovništvu šalje ponude za posao konobara, spremačice, masera, čistačice, pritom ne samo ne imajući na umu da su ti ljudi prekvalificirai za te poslove, već ne imajući na umu da su oni i nekvalificirani za te poslove jer jedan psiholog ili ekonomist ne može biti maser bez adekvatnog iskustva i obrazovanja iz tog područja.
Tako da, blago nama s tako apsurdnim sustavom zapošljavanja. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 15. veljače, 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox