Puris će u stečaj: "Nastojanja Gavrilović grupe da spasi tvrtku nisu naišla na potporu banke"

Vodstvo pazinskog Purisa predalo je danas Trgovačkom sudu u Rijeci zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka nad tom tvrtkom, izvijestili su iz Purisa čije se vodstvo na takav potez odlučilo nakon što je u lipnju obustavljena primarna proizvodnja, a s bankom nije postignut nikakav dogovor.

Razlozi za podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja su nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u trenutnim okolnostima, navodi se u priopćenju.

Iz Purisa podsjećaju kako problemi s likvidnošću, prezaduženost i gubici opterećuju poslovanje Purisa još iz razdoblja prije nego što ga je preuzeo Gavrilović, koncem 2008.

Zatečeno stanje u Purisu u trenutku preuzimanja, kako se navodi, bilo je mnogo gore nego što se u kratkotrajnoj due diligence analizi moglo sagledati, tako da je kroz program restrukturiranja društva, u financijskom, ekonomskom, tržišnom i razvojnom smislu, bilo neophodno zatražiti reprogram i moratorij na otplatu po kreditima.

Izostala podrška banke

Međutim, nastojanja Gavrilović grupe da osnaži poslovanje Purisa nisu naišla na razumijevanje i podršku Hypo Alpe Adria banke, koja ima hipoteku na cjelokupnoj imovini Purisa, i od koje se tražilo reprogramiranje dugova kako bi se sredstva umjesto na otplatu usmjerila na financiranje neophodnih ulaganja i zalihe repromaterijala, prvenstveno kukuruza, navode iz Purisa.

Dodaju kako tvrtka nije mogla financirati stvaranje zaliha kukuruza u trenutku berbe, nego ga je kupovala tijekom godine i po dvostruko višoj cijeni od one u vrijeme berbe, čime je generiran pretežni dio gubitka Purisa za razdoblje 2010.-2011.

Izostanak podrške banke, kojoj Puris duguje 14,2 milijuna eura glavnice, od čega je dospjelo 2,2 milijuna eura uvećano za 0,7 milijuna eura kamata, onemogućio je financiranje primarne proizvodnje, pa je u lipnju obustavljen tov pilića i purana, a blokirao je i ozbiljnije progovore s potencijalnim kupcima koje je inicirao Gavrilović, navodi se u priopćenju.

Iz Purisa također objašnjavaju kako su vlasnici te tvrtke, Gavrilović i cijela Gavrilović grupa poduzeli sve kako bi održali poslovanje Purisa koristeći vlastite resurse i financijska sredstva, ali i kako su teško stanje na tržištu prodaje, rastuće cijene stočne hrane te visoki troškovi restrukturiranja dodatno opteretili poslovanje Purisa.

S obzirom na insolventnost Purisa, stalno prijeteće blokade i u datim okolnostima nemogućnosti uspostavljanja normalnih tijekova poslovanja i financijske konsolidacije, u uvjetima izostanka financijske podrške i visokih gubitaka, stečaj ostaje kao jedino racionalno rješenje preko kojeg bi se Puris mogao sačuvati u određenim okvirima, navodi se u priopćenju.

S takvom ishodom, dodaje se, upoznato je svih 305 uposlenika, sindikat, županija i lokalni organi vlasti. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox