Radeći za strance...

Moja poslovna suradnja s američkom tvrtkom o kojoj ću pisati u ovom članku je zanimljiva, jer odudara od stereotipa koje susrećemo pri intervjuiranju i zapošljavanju. Razmatrajući ove okolnosti, možemo doći do zanimljivog zaključka o novom dobu zapošljavanja, gdje su čak i vlasnici srednje velikih tvrtki spremni na praktično ad hoc testiranje potencijalnih zaposlenika, deformalizaciju postupka zapošljavanja i brzu aktivaciju potrebnog radnog potencijala.

Svog klijenta nisam upoznao na web stranicama za zapošljavanje, niti poslovnim forumima, nego na jednom dosta netipičnom mjestu: web stranici za ljubitelje stranih jezika. Nakon što smo porazgovarali u nekoliko navrata o ljepoti japanskog jezika i kulture te utvrdili da možemo efektno komunicirati na engleskom jeziku, razgovor je krenuo u smjeru djelatnosti. U duhu inbound marketinga i prijateljske komunikacije, ponudio sam nekoliko dobronamjernih poslovnih sugestija, koje su se mom američkom prijatelju učinile zanimljive i korisne u poslovanju.

Razgovorom smo došli do zaključka da u njegovoj tvrtki nema specijalista za društvene mreže, brending i dizajn, pa sam predlažući mu konkretne poslovne poteze istovremeno stvorio predispozicije za vlastito radno mjesto.

Ono što je slijedilo bilo je niz manjih zaduženja, od oblikovanja poslovne strategije za društvene mreže, do velikih projekata poput infrastrukture i dizajna web stranice za investicijski rejting, strukturiranja poslovnog modela za istu i konačno kompletan rebranding tvrtke – od vizualnog identiteta, do PR-a.

Društvene mreže i pragmatizam

 Pogled mog klijenta na marketing je tipično američki pragmatičan, što stvara dodatan izazov, pogotovo u području društvenih mreža. Naime, tu je (pogotovo bez većih ulaganja u formalnu promidžbu) potrebno određeno vrijeme za stvaranje i održavanje interesa te konačno i samu prodaju. Njegova se tvrtka bavi investicijskim savjetovanjem, tržišnom analizom, rejtingom banaka i financijskih institucija za područje SAD-a.

Za adekvatno obnašanje pozicije community managera i pisca reklamnih tekstova u mom slučaju trebalo je tečno govoriti engleski jezik, poznavati stručnu terminologiju iz područja investiranja, ekonomskih kretanja, kao i političko-ekonomsku situaciju u Sjedinjenim Američkim državama. Posebnu pažnju trebalo je obratiti pri slaganju promidžbenih poruka sa snažnim call to action elementom, uz izbjegavanje političke obojenosti onoga što smo priopćavali.

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju Poslovnog savjetnika, broj 86, lipanj 2012.
Autor: Jurica Dujmović

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox