Rađenović: Oktal Pharma je izabrana jer je bila povoljnija

Pozivni natječaj za odabir najpovoljnijeg dobavljača lijekova proveden je transparentno, a izborom ponude Oktal Pharme Gradske ljekarne Zagreb ostvarile su 20 posto povoljniju cijenu u odnosu na ponudu tvrtke Medika, ustvrdio je danas predsjednik Upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb Igor Rađenović odgovarajući na optužbe da je na natječaju pogodovao Oktal Pharmi zbog čega je Medika, navodno, protiv njega podnijela kaznenu prijavu.

 

Kako ugovor za nabavku lijekova koji je 20 posto povoljniji od prijašnjeg može biti podloga za korupciju - volio bih da mi kažu oni koji su me neopravdano optužili - rekao je Rađenović na konferenciji za novinare osvrnuvši se na napis u jednim dnevnim novinama gdje ga se za namještanje natječaja spominje kao odlikovanog borca protiv korupcije. Rađenović je, kao direktor Zagrebačkih cesta, u svibnju 2008. bio žrtva brutalnog napada čiji naručitelji nisu nikada otkriveni, a za prijavu korupcije odlikovao ga je predsjednik države.

Podijelivši novinarima cjelokupnu dokumentaciju oko natječaja, Rađenović je rekao kako prihvaćena ponuda Oktal Pharme na godišnjoj razini za Gradske ljekarne predstavlja uštedu od 2,8 milijuna kuna. Ističe kako je jedini kriterij za odabir ponuda bila financijska bonifikacija, odnosno popust koji veledrogerije nude Gradskim ljekarnama ovisno o količini isporučne robe, u čemu je ponuda Medike bila lošija od Oktal Pharmine. Predmet natječaja, međutim, nije bio popust na uredno plaćanje u roku od 30 dana - tzv. cassa sconto, koji iznosi 4 posto i isti je za sve dobavljače. Unatoč tome, tri od četiri veledrogerije koje su sudjelovale u natječaju, u dokumentaciji su istaknule i cassa sconto, pa je natječajna komisija to naknadno zatražila i od Medike, što je tvrtka i dostavila. Rađenović ističe kako su Gradske ljekarne Zagreb za veledrogerije "mali kolač, ali vrlo interesantan jer svoje obveze plaćaju u roku od 30 dana" što je danas rijetkost u zdravstvu te ujedno pita kako je moguće da je Medika, koja ga tuži za korupciju, 20-ak dana nakon natječaja poslala novu ponudu koja je bila 40 posto povoljnija u odnosu na prethodnu.

"Prijateljski" pozivi

Upitan tko mu smješta, Rađenović je rekao kako mu se čini prilično glupim da Medika ide blatiti njegov javni lik i djelo. Na pitanje jer li mu netko prijetio odgovorio je kako je primio niz "prijateljskih poziva" u kojima mu se sugerira, kao i kada je bio u Zagrebačkim cestama, da još jednom razmisli, da malo popusti i slično. Kaže, međutim, da popustiti neće te da će i nadalje inzistirati na još većoj tranparentnosti svih natječaja Gradskih ljekarni Zagreb, s čime još nije do kraja zadovoljan. Na konferenciji za novinare nije bila ravnateljica Gradskih ljekarni koja je na bolovanju, a Rađenović je izjavio kako nije tajna da se njih dvoje nisu najbolje slagali oko svakog detalja.

Slučaj je danas komentirao i predsjednika zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić koji je izjavio da nisu upoznati sa svim detaljima natječaja, ali da stranka vjeruje u ispravnost postupka Igora Rađenovića i svih drugih SDP-ovaca u Upravnom vijeću Gradskih ljekarni Zagreb koji odgovorno i savjesno obavljaju svoju dužnost. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox