Radi primanja u OECD Hrvatska će se trebati ozbiljno pozabaviti javnom nabavom

Na novi krug borbe protiv korupcije Hrvatsku će prisiliti pristupanje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD-u). Istaknula je to uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig.


Pregovore za ulazak u OECD Hrvatska je otvorila ove godine. Očekuje se da bi toj organizaciji zemlja mogla pristupiti za tri do sedam godina.

Trajanje pregovora ovisi u prvom redu o odlučnosti naše države da se pozabavi sa svojim dobro poznatim rak ranama. Ulrik Knudsen, zamjenik glavnog tajnika OECD-a, kazao je da će najveći izazovi u pregovorima biti vezani za vladavinu zakona, pravosuđe i poboljšanje upravljanja poduzećima u državnom vlasništvu. U tom sektoru postoje pozitivni pomaci, no OECD je utvrdio da on još uvijek pati od političkog uplitanja, neučinkovitog i lošeg upravljanja te niske učinkovitosti. Izuzetno je korisna odluka Vlade Republike Hrvatske o obvezi uvođenja funkcije usklađenosti u pravnim osobama u većinskome državnom vlasništvu, no tu bi obvezu trebala imati i poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne i područne te regionalne samouprave. Naime, na toj razini postoji velik rizik od sukoba interesa, nepotizma, kronizma, favoriziranja i korupcije, istaknula je dr. sc. Silvija Vig.

Radna skupina za izradu Strategije borbe protiv korupcije  2021. - 2030. Hrvatske udruge poslodavaca čija je Vig bila članica, Ministarstvu pravosuđa je dala preporuke za izradu te strategije među kojima je uvođenje funkcije usklađenosti u poduzećima JLP(R)S-a.

U borbi protiv korupcije Hrvatska se pokazala najdjelotvornijom pod pristiskom međunarodnih institucija i organizacija. Zbog toga tijekom pristupanja Hrvatske OECD-u očekujemo ozbiljnije pomake u tom području. Iako nas svakoga tjedna potresaju afere s javnom nabavom, oglušujemo se na njih. Prema istraživanju Europske komisije iz 2019. godine čak 67 posto poduzeća smatra da je sukob interesa u javnoj nabavi raširen, a 71 posto njih smatra da su specifikacije namještene za određena poduzeća, a da je tajno nadmetanje uobičajeno. Štoviše, na lokalnoj razini 74 posto poduzeća smatra da je korupcija raširena u javnoj nabavi kojom upravljaju regionalne ili lokalne vlasti, kazala je dr. sc. Silvija Vig.

Zbog svega navedenoga, smatra stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku, javnoj je nabavi na lokalnoj razini nužan jači nadzor. PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox