Radin rekao "da" novoj Vladi

Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin potvrdio je načelni dogovor o svojoj potpori budućoj vladi, te dodao da je, po njegovim saznanjima, i preostalih sedam manjinskih zastupnika otvoreno za suradnju.

Načelni dogovor da podržavamo vladu postoji, a sada očekujemo daljnje pregovore, izjavio je Radin upitan o potpori manjinaca pobjedničkoj koaliciji, koja bi s njihovom potporom imala 88 zastupničkih mjesta u Saboru.

Zahtjevi

Po prijedlogu mandatara Zorana Milanovića, s kojim se sastao u petak, Radin kaže da će zahtjevi talijanske nacionalne manjine postati sastavni dio vladina programa koji će biti predložen parlamentu. O čemu se konretno radi, nije međutim želio ništa reći.

Ne bih konkretno, prije završetka pregovora, govorio o našim zahtjevima, rekao je i dodao da je riječ o njihovim "standardnim zahtjevima, sličnima onima koje su imali i prije". Ovaj put, međutim, nisu dio koalicije i njihova potpora, kaže, može biti samo vanjska - s manje čvrstih dogovora i više slobode u odlučivanju.

Manjinska potpora uvijek ostavlja slobodu odnosa prema vladinim prijedlozima i drugačija je nego u koaliciji, ustvrdio je. Dodao je i kako on osobno nije "najsretniji s tim modelom, te da bi bio daleko zadovoljniji da su potpisali zasebne ugovore". Ali tu smo gdje smo, to je ono što nam je ponuđeno, kaže, svjestan da budućoj vladi nije neophodna njihova potpora, ali i ocjenjujuć da bi "s manjincima ona bila daleko vjerodostojnija". (Hina/jk)

 

 

Foto: Robert Anic/Pixsell

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox