Radnici Adriachema prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća

Skupina radnika tvrtke Adriachem iz Kaštel Sućurca danas je prosvjedovala ispred sjedišta Splitsko-dalmatinske županije tražeći da im država kao većinski vlasnik poduzeća isplati četiri zaostale plaće, te da ih obešteti za još tri plaće za koje je s predstavnicima Vlade još u srpnju dogovoreno da će ih dobiti u stečajnom postupku, što dosad nije učinjeno.

Prosvjednici su nosili križ na kojem je pisalo "Adriachem 1947.-2011.", te transparente s natpisima "Stop lažnim obećanjima", "Radnici, ratnici, patnici" i "Nećemo stečaj".

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević istaknuo je da se HUS bori protiv stečaja Adriachema, ali ako vlasnik odluči pokrenuti stečaj onda mora 215-torici radnika isplatiti sedam plaća koje im duguje.

Imamo informacije da je Porezna uprava uputila Državnom odvjetništvu zahtjev za otvaranjem stečaja Adriachema, pa je pitanje dana kada će se to dogoditi, rekao je Matijašević.

Ocjenivši kako će biti pokušaja da se današnji prosvjed etiketira kao politizacija jer se održava u predizborno vrijeme, pa će utjecati na raspoloženje birača, Matijašević je ustvrdio: Ako će na birače utjecati to što ukazujemo da ministri koji su u srpnju potpisali sporazum o Adriachemu, kojim je utvrđena nadoknada tri zaostale plaće, sada ne ispunjavaju taj sporazum, onda nam je drago da utječe. Jer, lažljivcima nije mjesto u politici.

Prosvjednici su tražili da im se obrati župan Ante Sanader koji je došao među njih, no on je kazao kako prosvjed ne treba politizirati zbog predizbornog vremena te se s prosvjednicima dogovorio da će zajedno s njihovim predstavnicima najkasnije do idućeg ponedjeljka organizirati sastanak s predstavnicima Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) kako bi se pronašla mogućnost za isplatu zaostalih plaća. U protivnom, prosvjednici su zaprijetili novim prosvjedima i blokadama prometnica. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox