Radnici Hotela Novi kreću u spas svojih radnih mjesta

Radnici Hotela Novi d.o.o. iz Novog Vinodolskog, tvrtke nad kojom je jučer Trgovački sud u Rijeci otvorio stečajni postupak, uputili su apel premijerki Jadranki Kosor i ministru turizma Damiru Bajsu za spas tvrtke i radnih mjesta.

 

U apelu radnici tvrde da je Turističke zajednice Općine Novi Vinodolski na inzistiranje novljanskog gradonačelnika Olega Butkovića dobila nalog da se tvrtka Hoteli Novi d.o.o. odvede u stečaj bez obzira na činjenicu da za to nema zakonsku osnovu i bez obzira na to da se sve događa na početku obečavajuće glavne turističke sezone.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci jučer je otvoren stečaj u tvrtki Hoteli Novi d.o.o., koja upravlja turističkim kompleksom Novi Spa & Hotels Resort u Novom Vinodolskom. Prijedlog za pokretanje stečaja podnijela je Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog zbog duga od 855.000 kuna. Dug je u međuvremenu podmiren, ali Turistička zajednica nije odustala od pokretanja stečaja. Prema podacima sa Suda, račun Hotela Novi d.o.o. blokiran je više od 655 dana zbog nepodmirenih 778 milijuna kuna.

Svi radnici prebačeni su nedavno iz Hotela Novi d.o.o. u tvrtku Novi Resort d.o.o., pa Hoteli Novi d.o.o. više nemaju zaposlenih. Sva je imovina pod hipotekama, a najveći razlučni vjerovnik Hypo banka pokrenula je ovrhe na imovinu.

Gradonačelnik u sukobu interesa

Predstavnici Odbora radnika Hotela Novi d.o.o. jučer su na riječkom Trgovačkom sudu predali "Peticiju za spas radnih mjesta", koju je potpisalo 256 radnika. U peticiji se od Turističke zajednice traži da povuče zahtjev za stečaj, a od gradonačelnika, gradskih struktura i komunalnih poduzeća da "prestanu vršiti pritisak i opstruirati poslovanje tvrtke". I u apelu radnici ističu kako je dug prema TZ u međuvremenu u cijelosti plaćen, međutim, umjesto da se stečajni zahtjev povuče odvjetnik TZ-a Novog Vinodolskog imao je nalog ne povući stečajni zahtjev ni po koju cijenu.

Optužujući gradonačelnika, koji je ujedno predsjednik Turističke zajednice, za samovolju radnici apeliraju da pravna država ne dozvoli ovakvo "ponašanje pojedinaca koji koriste svoju funkciju za osobnu korist".

Tvrde da je gradonačelnik Novog Vinodolskog otvaranjem stečaja u sukobu interesa i direktno pogoduje samo Hypo banci koja se, kako smatraju, na ovaj način želi domoći ukupnog projekta mada je ona u njega uložila, odnosno kreditirala, samo jedne trećine sadašnje vrijednosti, dok su ostali dio uložili privatni investitori, većinom hrvatske građevinske tvrtke. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox