Rakete iz Gaze zarile u Izrael, odmazda na pomolu

Palestinske rakete pogodile su dva grada duboko na izraelskom teritoriju i pritom je ranjen jedan stanovnik, a zamjenik premijera Benjamina Netanyahua pozvao je na novu ofenzivu u Pojasu Gaze koji je pod kontrolom Hamasa.

 

Islamski džihad, manja militantna palestinska frakcija u Gazi i povremeni saveznik Hamasa, preuzeo je odgovornost za napade na Beershebu i Ashdod koji su uslijedili nakon međusobnog granatiranja Izraela i Hamasa u kojemu su ubijena četiri palestinska civila i pet militanata u utorak. Potpredsjednik izraelske vlade Silvan Shalom izjavio je da situacija podsjeća na uvod u izraelski rat 2008-2009 u Gazi u kojemu je ubijeno oko 1400 Palestinaca. Mogli bi razmotriti mogućnost obnove te operacije - rekao je Shalom za izraelski radio. To kažem unatoč činjenici da znam da bi takva stvar odvela regiju u puno zapaljiviju situaciju - kazao je.

Shalom smatra da bi Hamas mogao otvoriti novo bojište s Izraelom kako bi sa snažnije pozicije ušao u međupalestinske pregovore, odnosno u proces približavanja Hamasa i Fataha koji bi uskoro mogao početi. Islamski džihad priopćio je da je ispalio raketa tipa Grad na Beeershebu, 35 kilometara udaljenu od Gaze, i Ashdod, 40 kilometara. Te su rakete nešto sofisticiranije od onih kakvima se palestinski militanti obično služe. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox