Raspisan natječaj: Traže se savjetnici za privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja

Ministarstvo financija objavilo je natječaje za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja, rokovi istječu krajem listopada - za HPB 29. listopada, a za Croatia osiguranje 30. listopada, dok se izbor savjetnika očekuje u studenom.

Natječaji su jučer objavljeni u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, bit će objavljeni i u elektroničkom oglasniku javne nabave EU, a Ministarstvo financija je dokumentaciju za nadmetanje i informativne memorandume objavilo i na svojim internet stranicama. Po podacima iz te dokumentacije, procijenjena vrijednost usluge savjetovanja za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja je 30 milijuna kuna, a za HPB 10 milijuna kuna (u oba slučaja bez PDV-a). Vlada je postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja pokrenula na sjednici održanoj 12. srpnja, a radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući.

Država u Croatia osiguranju ima preko 82 posto temeljnog kapitala, a Vlada namjerava prodati negdje do 50 posto vlasničkog udjela, rekao je tada ministar financija Slavko Linić dodajući kako Vlada ipak želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka za funkcioniranje Croatia osiguranja. Savjetnik bi trebao istražiti tržište, donijeti prosudbu oko zainteresiranih kupaca i ocijeniti modele privatizacije koje će Ministarstvo financija predložiti Vladi.

U obavijesti o otvaranju postupka javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju Croatia osiguranja se navode i njegove osnovne zadaće - dubinsko snimanje; procjena sadašnje vrijednosti društva; istraživanje potrebe za povećanjem kapitala sukladno postojećem stanju i predvidivom/željenom razvoju za najmanje sljedeće tri godine; razrada financijskih i pravnih modela privatizacije; savjetovanje vezano uz privatizaciju, procjena tržišta i analiza prednosti i nedostataka predloženih modela i načina provođenja privatizacijskog postupka; identifikacija potencijalnih investitora i načina plasmana te priprema plana privatizacije.

Na prvi natječaj stigla samo jedna ponuda 

Nakon što je krajem kolovoza poništilo postupak javne nabave za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a, u kojem je stigla samo jedna pravovaljana ponuda, Ministarstvo financija po drugi put kreće u izbor savjetnika za privatizaciju HPB-a.

Vlada je taj postupak pokrenula na sjednici održanoj 20. lipnja, a namjera je države prodati udio Republike Hrvatske u toj banci od 51,46 posto te provesti dokapitalizaciju kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

Osnovna su zadaće savjetnika - istražiti potrebu za povećanjem kapitala prema postojećem stanju i predvidivom razvoju za najmanje sljedeće tri godine; procijeniti ukupnu vrijednost HPB-a i vrijednost udjela države u kapitalu HPB-a; savjetovanje Ministarstva financija u vezi s privatizacijom, procijeniti tržište i istražiti prednosti javne ponude ili privatnog plasmana, te u slučaju preporuke za privatni plasman imenovanje strateških investitora za kupnju postojećih i eventualno nove emisije dionica te pripremiti plan privatizacije. (Hina/HT)

 

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox