Rast prihoda De Rigo grupacije

Tvrtka De Rigo d.d. je vodeća svjetska grupacija u području dizajna, prodaje i distribucije visokokvalitetnih sunčanih i dioptrijskih okvira. Zahvaljujući pozitivnom trendu rasta u 2014. godini, De Rigo grupacija ostvarila je porast prihoda, dobiti i pozitivnu neto financijsku poziciju. Rast od 4 % u 2014. godini prema tečajnom paritetu omogućio je grupaciji da potvrdi rekordne rezultate koje je ostvarila prošle godine.Upravni odbor odobrio je nacrt proračuna za 2014. godinu u kojoj se nastavio pozitivan trend rasta zahvaljujući kojem je grupacija De Rigo ostvarila porast prihoda, dobiti i pozitivnu neto financijsku poziciju.

Rast od 4 % u 2014. g. prema tečajnom paritetu omogućio je grupaciji da potvrdi rekordne rezultate koje je ostvarila prošle godine.

Konsolidirani ukupni prihod prema trenutnom tečaju povećao se za 2,8 % i iznosi 375,5 milijuna eura u odnosu na ukupni prihod od 365,3 milijuna eura koji je ostvaren u 2013. godini.

Ukupni prihod odjela veleprodaje, koji upravlja brendovima grupacije, povećao se za 1,0 % i iznosi 221,8 milijuna eura u odnosu na ukupni prihod od 219,6 milijuna eura koji je ostvaren u 2013. godini, dok je i proizvodnja porasla za 5,3 %. Ukupni prihodi odjela potvrđuju njegovo izvrsno poslovanje jer su dosegnuti rezultati iz 2013. godine i ponovljeni rekordni rezultati prodaje. Značajan porast je zabilježen na različitim tržištima, a posebice u Turskoj, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Koreji, čime se djelomično nadoknađuje nešto slabiji porast ostvaren u Rusiji i Kini.

Ukupni prihod odjela maloprodaje povećao se za 4,2 % i iznosi 162,4 milijuna eura u odnosu na ukupni prihod od 155,9 milijuna eura koji je ostvaren u 2013. godini, prvenstveno zahvaljujući porastu prodaje koji su ostvarila dva lanca General Optica i Opmar Optik. Oštre mjere smanjenja troškova poslovanja koje je poduzela podružnica General Optica doprinijele su ostvarivanju uspješnog godišnjeg rezultata. Također je postignut dogovor s grupacijom Essilor o izdvajanju laboratorija za proizvodnju i postavljanje leća te upravljanje skladištem i logistikom.

Lanac Opmar Optik je nastavio provoditi poslovni plan širenja na tržištu Turske, u sklopu kojeg je nedavno otvorio 5 novih prodajnih mjesta.

Poboljšanje prodajnih rezultata odjela maloprodaje u Španjolskoj zajedno s konsolidacijom rezultata odjela veleprodaje i širenja maloprodaje na turskom tržištu - izjavio je Ennio De Rigo, glavni direktor grupacije De Rigo – omogućava nam ostvarivanje čvrstog rasta u 2015. godini. Zahvaljujući financijskoj stabilnosti grupacije možemo odgovoriti na promjene u gospodarstvu i pokrenuti nove projekte čijom provedbom ćemo ostvariti rast u narednim godinama.”

Mreža prodajnih mjesta kojima upravlja grupacija obuhvaća 307 trgovina te oko 700 većih i manjih trgovina za čije poslovanje su odgovorne podružnice.

Vrijednost EBITDA-a (zarada prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije), koja se izračunava dodavanjem operativne dobiti i amortizacije, povećala se za 18,0 % i iznosi 33,4 milijuna eura u odnosu na njezinu vrijednost od 28,3 milijuna eura koja je ostvarena u 2013. godini. Navedena vrijednost predstavlja udio od 8,9 % u dobiti. Porast operativnoga rezultata ostvaren je isključivo zahvaljujući snažnom doprinosu lanca General Optica koji je rezultat provedbe postupka cjelokupnog restrukturiranja dovršenoga tijekom godine i promjene trgovinske politike odjela maloprodaje. Odjel veleprodaje ostvario je istu razinu profitabilnosti kao prošle godine.

Operativna dobit povećala se za 61,6% i iznosi 18,4 milijuna eura u odnosu na dobit od 11,4 milijuna eura koja je ostvarena u 2013. godini. Porast je postignut zahvaljujući prvenstveno pozitivnom poslovanju odjela maloprodaje.

Neto dobit grupacije povećala se i iznosi 12,9 milijuna eura u odnosu na dobit od 1,9 milijuna eura koja je ostvarena u 2013. godini.

Na dan 31. prosinca 2014. godine neto financijska pozicija grupacije De Rigo bila je pozitivna u vrijednosti od 43 milijuna eura u odnosu na njezinu vrijednost od 13,4 milijuna eura koja je ostvarena na kraju 2013. godine. Poboljšanje financijske pozicije predstavlja isključivo rezultat novčanog toka koji je ostvario operativni menadžment u iznosu od 28,6 milijuna eura u odnosu na 13,7 milijuna koji su ostvareni prošle godine nakon ulaganja u vrijednosti od 7,7 milijuna eura u odnosu na 9,6 milijuna eura koji su uloženi u 2013. godini.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

PS/LP

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox