Raste prodaja automobila u Europskoj uniji

Foto: Shutterstock

Pad broja registriranih novih automobila na europskim tržištima usporio je u listopadu zahvaljujući nastavljenom rastu britanskog i stabilizaciji njemačkog tržišta, izvijestila je udruga europskih proizvođača automobila ACEA. 

U prošlom je mjesecu u 26 zemalja članica Europske unije, bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni, registrirano ukupno 959.412 novih automobila, 4,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U rujnu broj registracija smanjen je za 10,8 posto. Među najvećim se tržištima dobrim rezultatom ponovo isticalo britansko tržište, povećavši se za 12,1 posto. U rujnu poraslo je na godišnjoj razini za 8,2 posto. Njemačko se tržište u listopadu stabiliziralo, uz mršavu stopu rasta od 0,5 posto. U prethodnom mjesecu smanjilo se za 10,9 posto.

Najveći je pad u listopadu zabilježila Španjolska, gdje je registrirano 21,7 posto manje registracija novih automobila nego u istom razdoblju lani. Slijedi Italija s padom za 12,4 posto i Francuska, gdje se broj registracija smanjio za 7,8 posto. U desetomjesečnom razdoblju zaključno s listopadom u 26 članica Europske unije, bez Malte, registrirano je ukupno 10.327.276 novih automobial, 7,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Rast je zabilježila samo Velika Britanija, i to za pet posto. Njemačko se tržište blago smanjilo, za 1,6 posto, dok su ostala velika tržišta zabilježila negativne dvoznamenkaste stope rasta, Španjolska za 11,9 posto, Francuska za 13,3 posto a Italija za 19,7 posto. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox