Raste zaposlenost, a do posla najlakše u Virovitičko-podravskoj županiji

U Hrvatskoj je krajem ožujka u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija bilo 205.072 zaposlenih, što je za 953 osobe ili 0,4 posto više nego krajem veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U ukupnom broju zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama 89 posto odnosi se na zaposlene u obrtu u kojima je krajem ožujka bilo 182.036 zaposlenih, što je 0,3 posto ili 638 osoba više nego krajem veljače. Broj zaposlenih na mjesečnoj je razini povećan i u slobodnim profesijama koje su krajem ožujka zapošljavale 23.036 osoba, što je u odnosu na veljaču za 315 osoba ili 1,4 posto više.

Broj zaposlenih pao je u sedam područja djelatnosti i kreće se od 0,1 posto u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi do 1,9 posto u kućanstvima kao poslodavcima. U jedanaest područja djelatnosti broj zaposlenih je povećan i kreće se od 0,2 posto u prijevozu i skladištenju te stručnoj, znanstvenoj i tehničkoj djelatnosti do 4,2 posto u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i sanaciji okoliša, dok je u rudarstvo i vađenje ostao isti.

U prerađivačkoj industriji broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u ožujku je u odnosu na veljaču blago porastao, za 106 zaposlenih, na 32.864. Po županijama, broj zaposlenih je pao u tri županije i kreće se od 0,3 posto u Brodsko-posavskoj županiji do 0,5 posto u Karlovačkoj županiji. Porast je ostvaren u osamnaest županija i kreće se od 0,1 posto u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zadarskoj do 1,9 posto u Virovitičko-podravskoj županiji. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox