Razvijen sustav za nadzor ZUP-a

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla završila je projekt „Razvoj i implementacija IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP)“ financiranog iz EU IPA FFRAC 2012 fonda.


Kroz projekt je uspostavljen nacionalni digitalni sustav ZUP IT za praćenje provedbe Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) kao decentralizirani sustav izvještavanja kojim će upravljati Ministarstvo uprave.

ZUP je  temeljni zakon koji primjenjuju javnopravna tijela prilikom odlučivanja o pravima, obvezama i pravnim interesima  stranaka što ga čini važnim dijelom sustava pravne zaštite građana. Navedeni zakon uređuje pravila prema kojima javnopravna tijela trebaju postupati i odlučivati u upravnim stvarima u okviru svojeg djelovanja. S obzirom na broj upravnih postupaka i tijela uključenih u provedbu ZUP-a, praćenje ujednačene provedbe ovog zakona je iznimno značajno, a digitalni sustav ZUP IT razvijen je kao najučinkovitiji odgovor na tu potrebu.

U 18 mjeseci, koliko je trajao ovaj projekt započet 2016. godine, razvijen je spomenuti IT sustav koji će doprinijeti poboljšanju upravnih kapaciteta i transparentnosti javne uprave u Republici Hrvatskoj.

Na taj je način ostvaren doprinos općem cilju osiguravanja pravodobne, pouzdane i kvalitetne javne usluge korisnicima što utječe na poboljšanje životnog standarda svih građana i stvaranje poticajne poduzetničke okoline.

Ericsson Nikola Tesla je kao ugovaratelj na ovom projektu izradila ZUP IT sustav koji odgovara potrebama korisnika i ispunjava sve postavljene zahtjeve kako bi se olakšalo praćenje provedbe ovog zakona te je u suradnji s Ministarstvom uprave provela edukaciju budućih korisnika u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Odaziv budućih korisnika sustava na edukaciju bio je iznimno velik, pa je tako edukaciju prošlo 1367 korisnika s raznim ulogama u sustavu.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox